Izbornik

Predsjednica Republike razgovarala s pravobraniteljicama o problemima blokiranih

Predsjednica Republike razgovarala s pravobraniteljicama o problemima blokiranih

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sastala se 3. travnja 2018. s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović i pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat-Dragičević, s kojima je razgovarala o teškoćama građana čiji su računi blokirani ili su pod ovrhom, što pogađa njihove obitelji, uključujući i djecu. Pravobraniteljice su predsjednicu izvijestile o brojnim problemima s kojima se suočavaju građani u takvoj situaciji, ocijenivši da aktualni ovršni sustav nije funkcionalan ni pravedan, budući da vjerovnici ne uspijevaju naplatiti svoje tražbine, a dužnici su paralizirani dugom koji ne mogu otplatiti. Kao jedan od ključnih problema navedeno je postupanje FINA-e, prije svega nerazmjernost njezinih naknada visini duga, pa i pljenidba zaštićenih primanja građana. 

 Predsjednica Republike i ovom je prigodom izrazila duboku zabrinutost zbog nepravednog sustava naplate dugova, koji više od 86 posto blokiranih građana drži u dugotrajnoj blokadi, čime ih osiromašuje, a mnoge potiče na iseljavanje. Dugovi se moraju platiti, no nedopustivo je da različite naknade, kamate i drugi troškovi mnogostruko prelaze glavnicu duga. Takvim sustavom ovrha građane se gura u dužničko ropstvo, a pogoduje se svima koji sudjeluju u lancu naplate dugova.

 Stav je Predsjednice RH da država mora žurno izraditi kvalitetni pravni okvir za rad agencija za naplatu potraživanja, kako bi se zaštitilo temeljna prava građana. Istaknula je kako se novim Ovršnim zakonom mora urediti da naplata dugova bude pravedna i pod nadzorom države odnosno sudova. Dugovi se ne smiju naplaćivati bez prethodne opomene, a različite troškove postupka ovrhe treba svesti u razumne okvire, sukladno izvornom dugu, istaknula je Predsjednica dodavši da se u radnu skupinu za izradu novog Ovršnog zakona trebaju uključiti predstavnici blokiranih građana te da predlaže Ministarstvu pravosuđa da u nju uključi pučku pravobraniteljicu i pravobraniteljicu za djecu, kako bi se djelotvorno zaštitila prava građana i djece. (Izvor: HINA, foto: FAH – V. Jovanovac)