Izbornik

Predstavljanje kratkog filma o disleksiji “Učionica, naša čitaonica!”

Predstavljanje kratkog filma o disleksiji “Učionica, naša čitaonica!”

U sklopu Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom “I ja želim čitati!”, čiji je partner i Ured pravobraniteljice za djecu, 21. svibnja 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavljen je kratki film o disleksiji pod naslovom “Učionica, naša čitaonica!”. Organizatori ovoga događaja bili su Hrvatsko knjižničarsko društvo, Ured pravobraniteljice za djecu i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu. U događaj su bili uključeni i članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu koji su se aktivno priključili kampanji prošle godine.

Kratki film “Učionica, naša čitaonica!” na djeci pristupačan način, po modelu videoigre, progovara o izazovima s kojima se susreću djeca i mladi s teškoćama u čitanju. Film je režirao Jura Troje, predsjednik Udruge za promicanje kreativnosti, kulture, obrazovanja i pismenosti “Kaooosss”.

Ovim događajem ujedno je obilježen i Međunarodni dan obitelji te je naglašena važnost obitelji u prepoznavanju simptoma teškoća u čitanju te podršci djeci sa spomenutim teškoćama. U programu su sudjelovale glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tatjana Petrić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sa savjetnicom Ivonom Salaj, klinička psihologinja iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba Vlatka Križan, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba i pročelnica Ureda za demografiju Mila Jelavić te voditeljica Odjela za osnovno školstvo grada Zagreba Zrinka Lochert.

Na skupu je predstavljena knjiga “Čitanjem do (spo)razumijevanja: od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti” autorice Anite Peti-Stantić. U glazbenom dijelu programa nastupio je dječji  zbor “Arija” i Lamija Belošević, Ivana Husar Mlinac te polaznice glazbene škole Husar &Tomičić – Škola pjevanja”. (Foto: www.nsk.hr)