Izbornik

Predstavljanje rezultata europskog istraživanja ESPAD

Predstavljanje rezultata europskog istraživanja ESPAD

alkoholPredstavljanje europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs – ESPAD) održano je 30. ožujka 2009. u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Rezultati pokazuju da hrvatski petnaestogodišnjaci, nažalost, prednjače među svojim europskim vršnjacima u pušenju i konzumiranju alkohola, a tim povodom zabrinutost je izrazila i pravobraniteljica Mila Jelavić.

Istraživanje ESPAD provodi se od 1995. godine kao epidemiološka studija proširenosti upotrebe duhana, alkohola i droga među učenicima u dobi od petnaest godina. Provodi se u četverogodišnjim razmacima te je posljednji put provedeno 2007. u ukupno 36 europskih zemalja. U Hrvatskoj se istraživanje provodi od samog početka 1995. godine uz koordinaciju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Rezultate istraživanja za 2008. predstavila je koordinatorica istraživanja za Hrvatsku dr. Marina Kuzman.

U Hrvatskoj puši 38 posto dječaka i djevojčica u navedenoj dobi, a europski prosjek je 29 posto. Više nego kod nas, mladi puše samo u četiri europske zemlje – Austriji, Češkoj, Bugarskoj i Letoniji. No, u odnosu na 1995., proširenost pušenja među djecom i u Hrvatskoj manja za četiri posto.

U pijenju alkohola hrvatska je mladež nešto iznad europskog prosjeka. Njih 84 posto izjasnilo se da je u posljednjih 12 mjeseci barem jednom pilo, a europski je prosjek 82 posto. Čak 43 posto priznaje da su u protekloj godini barem jednom bili pijani, dok je u ostalim zemljama  prosjek 39 posto. Ekscesivno opijanje (binge drinking) u posljednjih 30 dana priznalo je 50 posto ispitanih u Hrvatskoj, za razliku od europskog prosjeka koji je 43 posto. Najviše piju dječaci, i to najčešće pivo, a djevojčice su sklonije žestokim i miješanim napicima s alkoholom.

U Hrvatskoj je 21 posto dječaka i 16 posto djevojčica barem jednom u životu probalo marihuanu, a to je malo niže od prosjeka od 23 posto za dječaka i 17 posto za djevojčice u ostatku Europe te malo niže u odnosu na istraživanje iz 2003. godine.

Marina Kuzman upozorila je da je dostupnost cigareta i alkohola djeci bitan čimbenik koji utječe na raširenost pušenja i pijenja među mladima. Pravobraniteljica Mila Jelavić naglasila je kako se u Hrvatskoj, unatoč propisima koji zabranjuju prodaju cigareta i alkohola maloljetnicima, mnogi trgovci i ugostitelji oglušuju o te zabrane čime nanose štetu djeci.

Detaljnije o rezultatima istraživanja ESPAD na http://www.hzjz.hr/skolska/espad_07.htm