Izbornik

Predstavljen Medijski kodeks za izvještavanje o nasilju nad ženama

Predstavljen Medijski kodeks za izvještavanje o nasilju nad ženama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je 8. ožujka 2019., u povodu Međunarodnog dana žena, organizirala u Novinarskom domu predstavljanje Medijskog kodeksa – vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu. Tom su prilikom predstavnici 12 medijskih kuća potpisali Sporazum o prihvaćanju Smjernica Medijskog kodeksa.

Medijski kodeks nastao je u suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom u okviru EU projekta “Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama”, čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i koji sufinancira Europska komisija iz Programa o pravima, jednakosti i građanstvu EU. U fokusu projekta je zagovaranje učinkovitije suradnje među institucijama i ključnim akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja prema ženama. Medijsko izvještavanje predstavlja jedan od važnih čimbenika koji, uz uvjet da je senzibilizirano i u skladu s profesionalnim standardima, može pridonijeti sprečavanju nasilja i ohrabrivanju žrtava da zatraže pravdu i podršku.

U uvodnom obraćanju pravobraniteljica Višnja Ljubičić istaknula je važnost osvješćivanja o zabrinjavajućem porastu i brutalizaciji obiteljskoga nasilja u Hrvatskoj, potpredsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova dr. sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović istaknula je potrebu strožeg pristupa zlostavljačima i nasilnicima u sudskoj praksi, a o važnosti prevencije nasilja nad ženama i obiteljskoga nasilja govorili su i glavni ravantelj policije Nikola Milina i državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa dr. sc. Kristian Turkalj.

Izradi Medijskog kodeksa prethodila analiza medijskog izvještavanja o slučajevima nasilja nad ženama i ubojstva žena u razdoblju 2012.-2016., o čemu je priređena i publikacija. U okviru EU projekta snimljen je i dokumentarni film “Žene, nasilje, mediji” koji je dostupan na http://vawa.prs.hr/.

Voditeljica Ženske sobe – Centra za seksualna prava, koja je partner u projektu, dr. sc. Maja Mamula istaknula je kako je cilj publikacije i filma je ukazati na važnost medija o izvještavanju o nasilju nad ženama, ali i pomoći medijima da izbjegnu propuste, neetično i nesenzibilizirano izvještavanje u kojem se ponavljaju predrasude prema nasilju nad ženama i koje žrtve izlaže sekundarnoj viktimizaciji. Ponuđeni su i dobri primjeri izvještavanja i preporuke za novinarima i urednicima.

Uslijedila je rasprava o izazovima u medijskom izvještavanju o nasilju prema ženama u kojoj su, uz pravobraniteljicu Ljubičić, sudjelovale voditeljica Službe za odnose s javnošću MUP-a Marina Mandić,  glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Zrinka Oreb te novinarke Anka Bilić Keserović i Iva Anzulović. Zajedno su istaknule da je važno podržati Medijski kodeks i njegove smjernice kako bi se i tako pridonijelo suzbijanju rodnih stereotipa i negativne medijske prakse u svrhu zaštite žrtava od sekundarne viktimizacije, te pomoglo razvijanju  osjetljivog pristupa izvještavanju o rodno utemeljenom nasilju kao važnom segmentu suzbijanja nasilja prema ženama i femicida.

Potom je potpisan Sporazum o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa, a potpisali su ga glavni urednici medija: 24 sata, Glas Slavonije, Građanska inicijativa NG Buntovnici iz Nove Gradiške, Jutarnji list-Hanza media, HINA, Index.hr, N1 televizija, Novi list, Tportal, TV Jabuka-Otvorena televizija, Večernji list i Z1 televizija. Istaknuto je da je poziv na potpisivanje Sporazuma o prihvaćanju smjernica Medijskog kodeksa otvoren je za sve medije. Oni koji ga žele potpisati mogu se obratiti Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, a Medijski kodeks dostupan je na web stranicama projekta http://vawa.prs.hr/.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu ovaj je događaj pratila savjetnica Maja Flego.