Izbornik

Predstavljen priručnik o dojenju i prehrani male djece u kriznim situacijama

Predstavljen priručnik o dojenju i prehrani male djece u kriznim situacijama

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić prisustvovala je 14. ožujka 2017. predstavljanju priručnika “Podrška dojenju i prehrani male djece u kriznim situacijama – Iskustva stečena tijekom migrantsko-izbjegličke krize u Hrvatskoj 2015./2016. godine” u organizaciji udruge Roditelji u akciji – Roda i Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. Priručnik su predstavile, predstojnica UNICEF-ova ureda Valentina Otmačić, predsjednica Hrvatske udruge savjetnica za dojenje i koordinatorica Inicijative svjetskih trendova u dojenju za Hrvatsku (ISTD) Irena Zakarija-Grković i autorica priručnika Renata Jelušić iz udruge Roda.

Priručnik je nastao na temelju iskustava stečenih tijekom migrantsko-izbjegličke krize u Hrvatskoj i donosi preporuke za krizni plan sa smjernicama za državne institucije i preporuke za organizacije koje se bave potporom prehrani dojenčadi i male djece u kriznim situacijama, a kako bi se osiguralo brzo djelovanje u drugim sličnim situacijama kakvu mogu izazvati i veće prirodne nepogode.

Kao prioritetan zadatak, a radi zaštite djece koja su u svakoj kriznoj situaciji najranjiviji članovi društva, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku istaknula je donošenje nacionalnih smjernica o prehrani dojenčadi i najmlađe djece u kriznim okolnostima.