Izbornik

Predstavljen priručnik za voditelje grupnih radionica za djecu “Budi izvor”

Predstavljen priručnik za voditelje grupnih radionica za djecu “Budi izvor”

U Centru za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce 23. travnja 2018. predstavljen je stručni priručnik za voditelje grupnih radionica za djecu i mlade, simboličnoga naslova “Budi izvor”. Priručnik je nastao na temelju suradnje Centra za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On je također rezultat rada sa studentima socijalnog rada na kolegiju Socijalni rad s grupom, a njegovom je nastanku, svojim lijepim i vedrim ilustracijama, pridonio i Marijan Mavrić, volonter u Centru za pružanje usluga u zajednici Izvor Selce.

Stručni doprinos ove publikacije ogleda se u prikazu kvalitetne suradnje prilikom unapređivanja usluga u skrbi za djecu u danas transformiranim ustanovama koje su donedavno bile dječji domovi. Te se ustanove susreću s brojnim izazovima jer se od njih očekuje uvođenje novih usluga koje odgovaraju na potrebe zajednice te pružaju podršku u odgoju djece obiteljima u riziku.

U priručniku su predstavljene radionice namijenjene djeci i mladima koji sudjeluju u grupnim aktivnostima u ustanovi radi dobivanja pomoći u učenju, razvijanja pozitivnih radnih navika, mogućnosti socijalizacije s drugom djecom i mladima te prevencije rizičnih ponašanja. Radionice su pripremljene za učenike osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, a obuhvaćaju teme relevantne za ovu skupinu djece i mladih, kao što su obrazovanje, nenasilno rješavanje sukoba, odgovorno korištenje interneta i drugo.

Priručnik je primjer dobre prakse suradnje ustanove za skrb o djeci i fakulteta, u sklopu širenja usluga koje takva transformirane ustanova pruža u zajednici, a ujedno i kao način podizanja kvalitete obrazovanja studenata socijalnog rada.

Na predstavljanju priručnika “Budi izvor” sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.