Izbornik

Predstavljen UNICEF-ov priručnik “Prekini lanac”

Predstavljen UNICEF-ov priručnik “Prekini lanac”
unicef.prekini_lanac.2.10U zagrebačkoj Osnovnoj školi Josipa Račića 24. veljače 2010. predstavljen je priručnik programa prevencije elektroničkoga nasilja pod naslovom “Prekini lanac – zaustavimo elektroničko nasilje”. Program, osmišljen kroz radionice za roditelje te učenike nižih i viših razreda osnovne škole, nastao je u sklopu akcije UNICEF-a i Hrabrog telefona, koja je započela u jesen 2008. godine. Danas se on ostvaruje u 37 škola u Hrvatskoj.

Priručnik su predstavili predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Lora Vidović i jedna od autorica priručnika psihologinja Jasenka Pregrad, a o iznimnoj važnosti rada s djecom i roditeljima na prevenciji elektroničkog nasilja govorila je tom prilikom i potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Đurđa Adlešič. Ona je upozorila da su roditelji u ovom trenutku „najslabija karika” u prevenciji nasilja putem interneta, jer sami najčešće manje znaju o internetu od svoje djece. Ni država ni škola ne mogu preuzeti odgovornost za odgoj djece, rekla je, ali one moraju pomoći roditeljima, osigurati edukaciju za nastavnike kako bi znali djecu pripremiti za sigurno korištenje interneta. Pozvala je da se i u osnovnim i u srednjim školama organiziraju “edukacije edukatora” o prevenciji nasilja i da se pritom koriste stručno osmišljeni programi i materijali koje za to nudi UNICEF.

Jasenka Pregrad upozorila je da se problem nasilja među djecom ne može riješiti kaznama, već jedino odgojem. Priručnik o prevenciji elektroničkog zlostavljanja, među ostalim je i poruka školi da treba ostvarivati svoju odgojnu ulogu u skladu s novim izazovima koje donosi i medijsko okruženje u kojem odrastaju današnji naraštaji učenika. Govoreći o ponuđenim radionicama, koje su iskušane u praksi s učenicima i njihovim roditeljima u trima školama, rekla je: „Željeli bismo da država prihvati ove gotove proizvode kao alat za borbu protiv zlostavljanja djece.”

J. Pregrad vodila je tim stručnjaka koji su osmislili program, a autori su priručnika, uz nju, i Ivana Ćosić, Ivan Salečić i Martina Tomić Latinac. Trenutačno se provedba programa financira donacijama građana i tvrtki, prikupljenim u akciji “Prekini lanac!”. (Foto: Branko Nađ)