Izbornik

Predstavljena “Analiza stanja dječje participacije u Hrvatskoj”

Foto 1 Sudionici okruglog stola articleUNICEF-ov ured za Hrvatsku u Zagrebu je 5. svibnja 2017. predstavio svoju studiju „Poštujmo, uključimo, uvažimo: Analiza stanja dječje participacije u Hrvatskoj“. Riječ je o detaljnoj i sveobuhvatnoj analizi stanja dječje participacije u našoj zemlji, a ona pokazuje da je sudjelovanje djece u Hrvatskoj dobro zakonski normirano, ali nedovoljno prisutno u praksi i ne poučava se na studijima koji pripremaju stručnjake za rad s djecom. Prvom sveobuhvatnom analizom participacije djece u Republici Hrvatskoj na širokom uzorku od 23 različita zakona, 40 znanstvenih istraživanja, 47 studijskih programa i 8 primjera prakse dječje participacije, studija donosi širok pregled načina na koji se nastoji uvažiti mišljenje svakog djeteta u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu i socijalnoj skrbi.
O važnosti uključivanja svih skupina djece u odlučivanje o pitanjima koja se odnose na njih govorili su, uz djecu, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentina Otmačić, pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić, pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić te voditeljica autorskog tima doc. dr. sc. Ivana Jeđud Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.
Publikaciju su predstavile recenzentice, izv. prof. dr. sc. Ivanka Stričević i dr. sc. Arijana Mataga Tintor. O svom iskustvu i primjerima participacija govorila su djeca i mladi iz Društva “Naša djeca” Opatija te članice Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) Kana Halić Kordić, Nika Latinčić i Antonija Radoš. Predstavljena analiza stanja dječje participacije u Hrvatskoj iznimno je vrijedan pokazatelj razine ostvarenja toga prava djeteta, a preporuke koje iz nje proizlaze pokazuju smjer u kojem bi trebalo ići s ciljem postizanja željenih pozitivnih pomaka – od deklarativnog prema stvarnom sudjelovanju djece u našem društvu. U predstavljanju publikacije sudjelovala je i Davorka Osmak Franjić, savjetnica pravobraniteljice i koordinatorica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.
Više o predstavljanju publikacije pročitajte na stranici UNICEF-a, a Analizu stanja dječje participacije u Hrvatskoj možete preuzeti ovdje.