Izbornik

Predstavljena knjiga “Djeca medija – Od marginalizacije do senzacije”

Predstavljena knjiga “Djeca medija – Od marginalizacije do senzacije”

Djeca_medijaMatica hrvatska i pravobraniteljica za djecu predstavili su 15. ožujka 2012. knjigu “Djeca medija – Od marginalizacije do senzacije”, koja se bavi istraživanjem medijskog tretmana djece i zaštitom prava djece u medijima.

Izdavač knjige je Matica hrvatska, a riječ je o projektu ostvarenom u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu. Sadržaj knjige, u sedam tekstova različitih autora, govori o utjecaju medija na djecu, uključujući i Internet, posebno o utjecaju sadržaja nasilja u medijima, o prikazu djece u medijima, načinu kako se izvještava o djeci s teškoćama u razvoju te o zaštiti prava djece u medijima. Podaci su potkrijepljeni rezultatima istraživanja prikaza djece u hrvatskim tiskanim medijima koje su tijekom 2010. godine proveli mladi istraživači, diplomirani novinari i komunikolozi. Posebno je opširna i korisna analiza “Djeca u dnevnim novinama” koja prati izvještavanje o djeci u sedam dnevnih novina, na uzorku od 3453 novinska priloga. Urednici su Lana Ciboci, doc. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti i doc. dr. sc. Danijel Labaš s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Uz novinare i komunikologe, knjiga će zanimati sve koji se bave medijima i medijskom kulturom, posebno učitelje, pedagoge, psihologe, sociologe i studente koji se pripremaju za te profesije. Poslužit će i kao udžbenik na studijskim kolegijima koji se bave dječjim pravima i interakcijom djece i medija.

Knjigu je predstavila pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je i autorica predgovora, zatim recenzentica prof. dr. sc. Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti, jedan od urednika knjige Danijel Labaš te glavna urednica Romana Horvat. Naglasili su da, iako “Djeca medija” govore kritički o utjecaju medija na djecu i odnosu medija prema djeci, oni ih ipak ne tretiraju kao “neprijatelja”, već kao pozitivnu društvenu snagu koja mora slijediti određena profesionalna pravila kako se ne bi ogriješila o dječja/ljudska prava. U tome medijskim djelatnicima pomaže znanje, stručnost pa i analize i istraživanja medija poput ovoga.