Izbornik

Predstavljena knjiga “Slike iz povijesti predškolskog odgoja”

Predstavljena knjiga “Slike iz povijesti predškolskog odgoja”

A.Dosen Dobud 1U Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu 7. svibnja 2013. predstavljena je knjiga “Slike iz povijesti predškolskog odgoja” autorice Anke Došen Dobud, jedne od utemeljiteljica predškolske pedagogije u Hrvatskoj, nekadašnje profesorice na pedagoškim akademijama u Puli i Zagrebu. Knjigu su zajedno objavili Centar za istraživanje djetinjstva Učiteljskog fakulteta u Rijeci i Filozofski fakultet u Splitu, urednik i priređivač je mr. sc. Branimir Mendeš, a recenzentica doc. dr. sc. Hicela Ivon.

 

O knjizi su govorili dekanica Učiteljskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Jasna Krstović, urednik Branimir Mendeš, pročelnik Odsjeka za predškolski odgoj na Filozofskom fakultetu u Splitu, doc. dr. sc. Lidija Vujičić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci i dr. sc. Josip Markovac professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu te ravnateljica HŠM-a Branka Manin. Predstavljači knjige naglasili su važnost i vrijednost toga ‘pogleda u prošlost predškolskog odgoja u Hrvatskoj’, u kojem je autorica prikazala i teorijske osnove i reforme sustava, ali i promjene u načinu tumačenja djeteta kroz povijest. Njezin rad i pristup nadahnjivali su brojne generacije odgojitelja, pedagoga i istraživača predškolskog odgoja. Zalažući se za djetetovu slobodu u izboru aktivnosti ponuđenih u dječjem vrtiću ona je još 70-tih godina učinila zaokret u odnosu na tadašnju službenu pedagogiju, zagovarajući odgojni proces usmjeren na dijete te je zbog toga tada doživljavala i kritike. Danas je to, kao i njezina usmjerenost na istraživanje prakse predškolskog odgoja, poželjni smjer u predškolskoj pedagogiji, istaknula je u raspravi prof. dr. sc. Arjana Miljak s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a o povijesnoj važnosti doprinosa autorice predškolskom odgoju u Hrvatskoj govorio je i prof.  dr. Vladimir Rosić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Knjiga je jedinstvena i po tome što autorica Anka Došen Dobud ima dugogodišnje iskustvo u radu i neposredan uvid praksu predškolskog odgoja, koja je od sredine prošlog stoljeća do danas prošla brojne mijene, ali i po nepresušnoj energiji autorice, koja i u poodmakloj dobi stvara i objavljuje ne samo stručne tekstove, već i povijesne romane pa i knjige za djecu. Činjenica da je navršila je 93 godine ne ometa njezine planove za objavljivanje novog autobiografskog djela o danima svojeg učiteljevanja u Istri nakon Drugog svjetskog rata. O tome je obavijestila i okupljene na promociji knjige, ali na prvom mjestu istaknula je kako se osjeća osobito počašćenom time što su dvije eminentne visokoškolske institucije zajedno objavile njezine “Slike iz povijesti predškolskog odgoja”.

Anka Došen Dobud razumjela je dijete kao osobu i u vrijeme kad je to bilo neuobičajeno pa i nepoželjno, te se može reći da je ideja o pravima djeteta, djetetovoj slobodi da samo izabere aktivnosti kojima će se zabaviti te kroz to rasti i razvijati se, trajno utkana u njezin rad, još od vremena kad o dječjim pravima nije  bilo popularno govoriti.

Na predstavljanju knjige, kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, bila je savjetnica Maja Flego. (Foto: Fredy Fijačko)