Izbornik

Predstavljena publikacija o suzbijanju rodnih stereotipa

Predstavljena publikacija o suzbijanju rodnih stereotipa

zene i novinari ke imaju prednostU Zagrebu je dana 21. ožujka 2013., u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, održana promocija publikacije Upravnog odbora za ravnopravnost između žena i muškaraca (CDEG) Vijeća Europe o suzbijanju rodnih stereotipa putem jačanja rodno osviještenog novinarstva “Žene i novinari/novinarke imaju prednost”, autorice dr. Joke Hermes, a u izdanju Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH.

 

Knjigu su predstavile ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH mr. sc. Helena Štimac Radin, doc. dr. sc. Viktorija Car s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i zastupnica u Hrvatskom saboru Gordana Sobol.

Nakon predstavljanja knjige otvorena je i rasprava o zastupljenosti, odnosno podzastupljenosti, žena stručnjakinja u informativnim emisijama HRT-a, na temelju istraživanja koje je provedeno na HRT-u. U istraživanju je navedeno da stručnjakinje ne gostuju u kontakt emisijama jer odbijaju doći u kasnim večernjim terminima. Nadalje, navedeno je da je struktura zaposlenih u medijima općenito u korist žena, odnosno da novinarstvo postaje sve više tzv. ženska profesija, ali da su i pored toga na ključnim mjestima u novinarstvu (urednici, glavni urednici) muškarci. Ukazano je na potrebu jednakog tretmana žena i muškaraca u medijima, izbjegavanja stereotipa te poštovanja ravnopravnosti spolova.

Ured za ravnopravnost spolova će knjigu dostaviti svim medijskim kućama u Hrvatskoj.

Na predstavljanju knjige bila je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.