Izbornik

Predstavljena studija “Mišljenja i stavovi djece i mladih u Hrvatskoj”

Predstavljena studija “Mišljenja i stavovi djece i mladih u Hrvatskoj”

Unicef.1UNICEF-ov ured za Hrvatsku predstavio je 25. veljače 2011. u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga u Zagrebu istraživačku studiju “Mišljenja i stavovi djece i mladih u Hrvatskoj”. Istraživanje je provedeno tijekom 2009. na više od tisuću učenika osnovne i srednje škole. U njegovoj pripremi UNICEF je surađivao s pravobraniteljicom za djecu. Domaćin ovog događanja bio je predsjednik školskog Vijeća učenika Matko Orenda, koji je prikazao na koji način učenici sudjeluju u donošenju važnih odluka i planiranju učeničkih aktivnosti u školi.

Predstavljajući novu publikaciju, predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Lora Vidović istaknula je važnost detektiranja i uvažavanja mišljenja djece, što je i bio razlog za provedbu istraživanja. Predstavnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, ravnatelj uprave za obitelj Zdenko Žunić tom je prilikom rekao da će se dječja mišljenja iz ove studije koristiti i pri izradi novog Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece. Pravobraniteljica Mila Jelavić upozorila je na to da studija pokazuje da djeca nedovoljno znaju o svojim pravima i da ih više od polovice niti ne zna za Konvenciju o pravima djeteta te pozvala na djelotvornije poučavanje o dječjim pravima u odgojno-obrazovnim institucijama.

Rezultate istraživanja prikazala je Gorana Dojčinović, a o njihovu značenju govorila je potom recenzentica Jasenka Pregrad, naglašavajući vrijednost dječjih poruka koje se daju iz njega iščitati. Djeca su zabrinuta zbog nasilja, smatraju da su alkohol i droga veliki problemi mladih, kritični su prema medijskim sadržajima i smatraju da se mladi u njima prikazuju u negativnom svjetlu… Više o ovom događaju te o samoj publikaciji pročitajte na UNICEF-ovim stranicama.