Izbornik

Predstavljene Smjernice za provedbu strategije zaštite djece u sportu

Predstavljene Smjernice za provedbu strategije zaštite djece u sportu

Ministarstvo turizma i sporta predstavilo je 12. srpnja 2022. nacionalne Smjernice za provedbu učinkovite strategije za zaštitu djece u sportu, u okviru zajedničkog projekta Europske unije i Vijeća Europe “Child Safeguarding in Sport”. Smjernicama su definirani ciljevi i aktivnosti u svrhu zaštite djece te vremenski okvir za njihovo provođenje, a izrađene su zajedničkim naporima svih dionika koji imaju ulogu u sprječavanju uznemiravanja i zlostavljanja najmlađih sudionika u sportu od svih oblika nasilja te u zaštiti žrtava.

Ministarstvo turizma i sporta s pet zemalja partnera (Republika Austrija, Kraljevina Norveška, Kraljevina Belgija, Država Izrael i Republika Portugal) početkom 2021. priključilo se projektu “Child Safeguarding in Sport”, čiji je cilj pružanje tehničke podrške javnim vlastima i sportskim organizacijama te usmjeravanje i praćenje europskih zemalja prema učinkovitoj zaštiti djece u sportu. Važan cilj projekta jest uspostava posebnih povjerenika zaduženih za zaštitu djece u sportu – od nacionalne do klupske razine – od svih oblika nasilja, uključujući psihološko, emocionalno, fizičko i seksualno.

Ministarstvo turizma i sporta nacionalni je koordinator projekta, a u projektu sudjeluju i Hrvatski olimpijski odbor, Ured pravobraniteljice za djecu, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrabri telefon te različiti nacionalni sportski savezi i akademske institucije.

Dostupni podaci Vijeća Europe govore kako je jedno od petero djece u Europi žrtva nekog oblika seksualnog nasilja. Također, analizom podataka o doživljaju nasilnog ponašanja od strane sportskih trenera na nacionalnoj razini utvrđeno je da su mladi sportaši najčešće izloženi verbalnom nasilju, njih oko 50 % doživjelo je vrijeđanje ili uvrede od strane trenera, a oko 30 % mladih sportaša bilo je izloženo i fizičkom nasilju.

– Ovi zabrinjavajući podaci ukazuju kako je nužno brzo i promptno reagirati. Zadatak koji je sada pred nama je utvrditi standarde ponašanja kojima se definiraju granice u odnosu na nasilje i neprihvatljivo ponašanje u sportu te kreirati procedure kojima se utvrđuje odgovornost i pomoć žrtvama – istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac predstavljajući Smjernice.

Ovoj prigodi nazočili su predstavnici institucija, državnih tijela, organizacija civilnog društva,  Kineziološkog, Učiteljskog i Fakulteta hrvatskih studija, te sportskih organizacija koje su sudjelovale u izradi Smjernica i čija će uloga biti osobito važna u njihovoj provedbi ubuduće.

Predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu aktivno su sudjelovale kao članice Upravnog odbora i članice radne grupe za izradu Smjernica, pri čemu su i različite prijave povreda prava djece u sportu, koje je pravobraniteljica primala proteklih godina, pomogle u stvaranju zaštitnog okvira za mlade sportašice i sportaše.

O tome je, pozdravljajući okupljene na predstavljanju Smjernica, govorila zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika. Istaknula je važnost  ovog projekta jer svoj vrijednosni okvir smješta u Konvenciju o pravima djeteta te zaštitu najboljeg interesa djeteta, a rezultati i preporuke projekta mogu se i trebaju utkati u prvoj dopuni i promjeni Zakona o sportu, ali i drugih zakona, primjerice Zakona o udrugama. Vrijednost projekta i implementacijskih aktivnosti je i u tome što je predviđena uloga mnogobrojnih dionika, njihova povezanost i odgovornost, što bi u periodu implementacije, praćenja i održivosti ishoda projekta trebalo ojačati dostupnost, sigurnost i zaštitu, te kvalitetu programa, kadrova i infrastrukture u odnosu na djecu koja se bave sportom u najširem smislu, rekla je M. Gabelica Šupljika. Također je naglasila da će Ured pravobraniteljice za djecu podržati podizanje standarda kompetentnosti i educiranosti sportskog stručnog kadra koji radi s djecom.

U panel raspravi je zabrinjavajuće rezultate istraživanja o nasilju nad djecom i među djecom u sportu iznijela doc. dr. sc. Zrinka Greblo Jurakić s Fakulteta hrvatskih studija, a o stajalištima i podacima iz svojih institucija govorili su Marija Jurčević iz Ministarstva turizma i sporta, Matea Horvat iz Hrvatskog olimpijskog odbora, Jurica Jurjević iz Hrvatskog nogometnog saveza, Ana Ercegović s Hrabrog telefona i doc. dr. sc. Ana Žnidarec Čučković s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Uz predstavljanje Smjernica za učinkovitu strategiju za zaštitu djece u sportu premijerno je prikazan i promotivni video projekta, u kojem važne poruke o zaštiti djece od nasilja u sportu prenose istaknuti sportaši i treneri, poput Janice Kostelić, Ivana Balića i Zlatka Dalića, te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. Video možete pogledati OVDJE. (Foto: Hina, snimila L. Slivar Dominić)