Izbornik

Predstavljeni “Indikatori dobrobiti djece”

Predstavljeni “Indikatori dobrobiti djece”

Slijedom obveza iz Nacionalne strategije za prava djece u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (MDOMSP), u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku, predstavilo je 20. travnja 2017. dokument “Indikatori dobrobiti djece”. U stvaranju tog dokumenta sudjelovali su ugledni domaći stručnjaci, uz vodstvo prof. dr. sc. Marine Ajduković i u suradnji s prof. dr. sc. Johnatanom Bradshawom, konzultantom UNICEF-a. U konzultacijama su u procesu izrade dokumenta sudjelovala i djeca te su njihovi prijedlozi i sugestije također uzeti u obzir, što ovome dokumentu daje posebnu vrijednost.

Definiranje relevantnih nacionalnih indikatora dobrobiti djece predstavlja svojevrsne “markere”, na temelju kojih se procjenjuju stanje i potrebe djece te kvaliteta života djece. Praćenje kvalitete života djece u Hrvatskoj pružit će ključne podatke za kvalitetno planiranje politika i usluga koje su nužne kako bi svako dijete dobilo uvjete za razvoj svojih potencijala, rečeno je na predstavljanju “Indikatora dobrobiti djece”.

Nakon uvodnih izlaganja državnoga tajnika u MDOMSP-u dr. sc. Marina Strmote i predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentine Otmačić, dokument su okupljenim stručnjacima predstavili prof. dr. sc. Marina Ajduković i prof. dr. sc. Johnatan Bradshaw. U nastavku je bilo govora o izazovima u vezi s operacionalizacijom samoga dokumenta te o stvaranju pretpostavki za njegovu stvarnu primjenu u praksi. Očekuje se da će “Indikatori dobrobiti djece” ponajprije pridonijeti prikupljanju vjerodostojnih podataka o načinu na koji djeca žive u Hrvatskoj, a zatim, u određenoj fazi i poticanju pozitivnih promjena u pojedinim područjima života djece.

Više o predstavljanju “Indikatora dobrobiti djece” pročitajte ovdje.

U predstavljanju dokumenta i raspravi koja je uslijedila sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za djecu psihologinja Davorka Osmak Franjić.