Izbornik

Predstavljeni indikatori za ranu identifikaciju dječjeg siromaštva

Siromastvo Indikatori MDOMSPMinistarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku predstavilo je 20. rujna 2017. indikatore za ranu identifikaciju siromaštva djece školske dobi (od 7 do 18 godina) i njihovih obitelji te ih ponudilo na javnu raspravu i usvajanje. Indikatori dječjeg siromaštva izrađeni su u sklopu twinning projekta Hrvatske i Francuske “Zajedno protiv dječjeg siromaštva” koji financira Europska unija.Indikatori za procjenu rizika od siromaštva, relevantni za djecu i obitelji u Hrvatskoj, nastali su kao rezultat istraživanja koje je proveo projektni tim Ministarstva, u suradnji s kolegama iz Francuske i agencijom GfK, s ciljem prikupljanja podataka o pokazateljima rizika od siromaštva od socijalnih radnika, stručnog osoblja škola te liječnika iz različitih regija Hrvatske koji, na osnovi svoga radnog iskustva, mogu prepoznati obitelji i djecu u riziku od siromaštva.
Predstavljene aktivnosti dio su projekta Europske unije “Institucionalno jačanje sustava socijalne skrbi radi poboljšanja ciljanja socijalnih programa i smanjenja siromaštva”, vrijednog 1,1 milijun eura čija je svrha jačanje institucijskih kapaciteta sustava socijalne skrbi za rano prepoznavanje i pravovremeno pružanje socijalnih usluga obiteljima i djeci u riziku od siromaštva. Projekt provodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u suradnji s Vladom Francuske Republike. Provedbeni partner Projekta je Expertise France, francuska agencija za međunarodnu tehničku pomoć. Više o Projektu na projektnim stranicama “Zajedno protiv dječjeg siromaštva”.

Na predstavljanju u ministarstvu prisustvovale su savjetnice pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović i Ester Radmilo. (Izvor: www.mspm.hr)