Izbornik

Predstavljeno 3D virtualno biciklističko vježbalište za djecu

Učenik isprobava novu aplikacijuHrvatski autoklub i Agencija za odgoj i obrazovanje predstavili su 25. veljače 2015. edukativno-preventivno 3D biciklističko vježbalište. Riječ je o edukativnoj računalnoj igri, s virtualnim internetskim biciklističkim poligonom na kojem učenici svladavaju različite prepreke te se u njoj i zabavljaju i stječu vještine važne za samostalno sudjelovanje u cestovnom prometu. Igra je namijenjena učenicima petog i šestog razreda osnovne škole koji su sudionici tradicionalne HAK-ove akcije “Sigurno u prometu” te ostali zainteresirani učenici, a svrha mu je unaprijediti ponašanje mladih sudionika u prometu. Predstavljanju se pridružila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

 

Akcija „Sigurno u prometu“, koja će se ovog travnja i svibnja održati po 23. put, jedna je od aktivnosti u kojoj učenici stječu temeljna znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te svladavaju vještinu vožnje biciklom, kazao je Nenad Zuber iz Hrvatskog autokluba. U akciji koju zajednički provode Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski autoklub, sudjeluju učenice i učenici petih i šestih razreda, na školskim natjecanjima. Pobjedničke ekipe od dvije djevojčice i dva dječaka sudjeluju u natjecanju na županijskoj razini, u organizaciji autoklubova, a pobjednici županijskih natjecanja sudjeluju u državnom natjecanju koje organizira Hrvatski autoklub. Prošle godine u akciji je sudjelovalo 3.433 djece iz 251 škole.

Pomoćnica ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Sanja Urek pohvalila je visoku razinu akcije i kvalitetnu suradnju s HAK-om, naglasila važnost njegovanja prometne kulture te pozvala sve osnovne škole da se uključe u akciju. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić kazala je kako sudjelovanje djece u ovoj akciji doprinosi povećanju sigurnosti djece u prometu, a s dodatkom zabavnog elementa akcija će biti još atraktivnija.

3D virtualno vježbalište proizvela je domaća tvrtka Kreativni odjel iz Rijeke, koja je u suradnji s Autoklubom Rijeka razvila edukativni simulator cestovnog prometa pod nazivom Urban Jungle.

Praktični prikaz vožnje po virtualnom vježbalištu izveli su učenici OŠ Lovre pl. Matačića iz Zagreba koji ga testiraju posljednjih nekoliko tjedana, prije službenog početka korištenja.

Miron Huljak iz Ravnateljstva policije u raspravi nakon prezentacije vježbališta istaknuo je potrebu donošenja programa osposobljavanja učenika za samostalno upravljanje biciklom u prometu, od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, naglasivši kako konkretan prijedlog programa i novac za njegovu provedbu i izradu materijala već godinama postoje. Donošenjem tih akata omogućit će se i formalno osposobljavanje djece za samostalno sudjelovanje u cestovnom prometu, rekao je Huljak i sve prisutne pozvao na suradnju oko rješavanja tog pitanja.

U HAK-u ističu kako je tijekom 2014. u našoj zemlji u prometnim nesrećama smrtno stradalo osmero djece, kao i 2013., dok se broj teških i lakših tjelesnih ozljeda djece smanjio sa 1.036 u 2013. godini na 964 u 2014. godini. Pritom najmanje djece stradava u ulozi vozača – 12%, najčešće u čak 55% slučajeva stradavaju kao putnici u vozilima, a kao pješaci stradalo je oko 32% djece. Akcija „Sigurno u prometu“ usmjerena je na djecu kao samostalne sudionike u cestovnom prometu, odnosno vozače.

Više na http://www.hak.hr/sigurnost-u-prometu/prometna-preventiva/sigurno-u-prometu/