Izbornik

Predstavljeno istraživanje o dječjem siromaštvu u Hrvatskoj

Predstavljeno istraživanje o dječjem siromaštvu u Hrvatskoj

Na zagrebačkom Ekonomskom institutu 21. ožujka 2017. predstavljeni su rezultati istraživanja „Dječje siromaštvo i strategija nošenja sa siromaštvom kućanstava u Hrvatskoj“, kojim je bilo obuhvaćeno 207 kućanstava i anketirano 99 djece. Rezultate, koji upućuju na visoku stopu siromaštva djece u Hrvatskoj, predstavio je voditelj projekta Paul Stubbs i drugi stručnjaci. U raspravi o predstavljenim rezultatima sudjelovala je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Stopa relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj za oko sedam posto je veća od prosjeka europskih zemalja, a stopa dugotrajnog siromaštva djece izrazito je visoka – veće stope imaju samo Bugarska i Rumunjska, pokazali su rezultati istraživanja. Najvećem riziku od siromaštva izložena su djeca koja žive u kućanstvima s većim brojem djece, s nezaposlenim roditeljima i roditeljima nižeg stupnja obrazovanja. P. Stubbs istaknuo je važnost centara za socijalnu skrb, naknada za obitelji i dječjeg doplatka koji je istaknuo kao važnu mjeru za smanjenje dječjeg siromaštva.

Siniša Zrinščak s Pravnog fakulteta, koji je također sudjelovao u istraživanju, upozorio je da samo oko 30 posto djece čiji roditelji primaju socijalnu pomoć ide u vrtić, koji je iznimno važan za njihov daljnji razvoj i napredak. Istaknuo je kako su djeca siromašnih roditelja u neravnopravnom položaju prema vršnjacima jer, ne samo da nemaju računalo, već često nemaju novca ni za druženja ili školske izlete.

Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić istaknula je da pritužbe koje često prima od roditelja svjedoče o siromaštvu djece i nedovoljnim intervencijama države kako bi se svakom djetetu zajamčili zadovoljavajući uvjeti za preživljavanje i razvoj.