Izbornik

Predstavljeno istraživanje “Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj”

Predstavljeno istraživanje “Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj”

U Osijeku su 4. studenoga 2019. predstavljeni rezultati istraživanja “Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj” koje su proveli Laboratorij za prevencijska istraživanja Odsjeka za poremećaje u ponašanju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Studij socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Skup je moderirala asistentica sa Studija socijalnog rada Dinka Caha, a okupljene stručnjake iz sustava socijalne skrbi, policije, odgoja i obrazovanja pozdravila je prof. dr. sc. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Istraživanje je provedeno u srednjim školama u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Varaždinu i Puli na uzorku od 10.318 učenika, od kojih 1703 iz svih 15 osječkih srednjih škola. Istraživanje se bavilo pozitivnim razvojem adolescenata te procjenom njihovih potreba i snaga, kako bi se osigurala sveobuhvatna slika i omogućilo na dokazima utemeljeno planiranje preventivnih aktivnosti i ulaganja. Istraživali su se zaštitni čimbenici, kao što su školsko okruženje, podrška obitelji, prijatelja i drugih odraslih osoba te rizični čimbenici, kao što su markiranje iz škole, rizično seksualno ponašanje, vršnjačko nasilje i nasilje u partnerskim vezama, igre na sreću, korištenje sredstava ovisnosti, navike korištenja interneta te mentalno zdravlje adolescenata.

Voditeljica istraživanja dr. sc. Miranda Novak i njezina asistentica Matea Belošević predstavile su dobivene rezultate za područje Osijeka i usporedile ih s rezultatima u drugim dijelovima Hrvatske te zaključile da rezultati ukazuju na gotovo identične teškoće i potrebe adolescenata u cijeloj državi. Istraživanje je iznjedrilo i zaključke i preporuke za školsko okruženje i lokalnu zajednicu koje su utemeljene na dobivenim spoznajama o mladima.

Nakon predstavljanja rezultata održan je okrugli stol na kojem su stručnjaci iz nekoliko sustava komentirali rezultate iz perspektive svog stručnog djelovanja i uloge. Sudjelovali su Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek prof. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, prof. dr. sc. Danijela Šincek s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku, socijalna radnica iz Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku Mirta Stojković te savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Tom je prilikom S. Vladović predstavila i način rada Ureda pravobraniteljice za djecu te metodologiju i instrumente procjene stanja dječjih prava koju promjenjuje Ured. Naglasila je korisnost dobivenih rezultata istraživanja te potrebu da se kao znanstvena podloga iskoriste za planiranje preventivnih programa i aktivnosti u zajednici.