Izbornik

Predstavnici MMS-a kod Predsjednice RH na okruglom stolu “Biti mlad i živjeti u Hrvatskoj bez nasilja

Predstavnici MMS-a kod Predsjednice RH na okruglom stolu “Biti mlad i živjeti u Hrvatskoj bez nasilja

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkoga nasilja Vijeće mladih Predsjednice Republike Hrvatske organiziralo je 28. veljače 2018. Okrugli stol “Biti mlad i živjeti u Hrvatskoj bez nasilja”, u suradnji s uredima Pravobraniteljice za djecu i Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da je svrha toga skupa ukazati na probleme i izazove s kojima su u prevenciji i borbi protiv nasilja suočena djeca i mladi, ali i roditelji, odgajatelji, profesori i ostali stručnjaci. Kazala je kako su sudionici okruglog stola pozvani kako bi od najmlađih čuli iskustva i prijedloge, ali i upozorili na pozitivne primjere i konstruktivne programe koji će u borbi protiv nasilja pomoći i odgajateljima i pedagozima i profesorima u školama. Sudionici u raspravi bili su predstavnici ministarstava i drugih nadležnih institucija te raznih udruga angažiranih u borbi protiv nasilja, ali i predstavnici djece i mladih, članovi Odbora mladih Poliklinike za zaštitu djece i Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu.

Među uvodničarima na skupu bila je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja je dala pregled problematike vršnjačkoga nasilja iz perspektive svojega ureda. Djeca su iznosila svoja iskustva i uvide o problemu vršnjačkoga nasilja, isticala potrebe djece te iznosila svoje ideje i prijedloge mogućih rješenja problema. Ispred MMS-a govorili su Karla Škrlec, Stela Tonner i Mihael Udovičić, koji su razjasnili kakvim su oblicima nasilja izložena djeca, kakvu podršku očekuju u školi od nastavnika i stručnih službi te kakva im je podrška potrebna od roditelja, kad je riječ o prevenciji i suočavanju s vršnjačkim nasiljem.

Nakon rasprave predsjednica Grabar-Kitarović iznijela je zaključke u kojima je podsjetila na vrijedan UNICEF-ov program “Stop nasilju među djecom” koji se provodio u mnogim hrvatskim školama. Istaknula je potrebu poticanja izrade programa prevencije vršnjačkoga nasilja koji će pomoći mladima da se osnaže u borbi protiv nasilja i da se oslobode od predrasuda, a koji će se sustavno provoditi u svim školama u Hrvatskoj, uz potporu lokalne zajednice.

“Pozivam vas da svi zajedno sudjelujemo u implementiranju takvog programa. Svima nam je zajednička briga za našu djecu i mlade, jer oni stvaraju društvo budućnosti u kojemu je sasvim svejedno kakve boje majica nose djevojčice, a kakve dječaci, u kojem se nitko neće osjećati usamljen zbog svoje različitosti, a kamoli biti izložen nasilju zbog svojih različitih sposobnosti, običaja ili svjetonazora”, zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Izvor: predsjednica.hr)