Izbornik

Predstavnici MMS-a na projekciji filma o bullyingu

Predstavnici MMS-a na projekciji filma o bullyingu

regretU kinu Europa u Zagrebu, u organizaciji Festivala o pravima djece i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, 4. ožujka 2015. održana je projekcija nagrađivanog nizozemskog filma o vršnjačkome nasilju “Jel ti žao?”. Film, koji je u Zagrebu prvi puta prikazan u sklopu 6. izdanja Festivala o pravima djece u studenome 2014., pogledalo je ovom prilikom oko 500 srednjoškolaca iz 18. gimnazije i iz Opće privatne gimnazije u Zagrebu. Nakon odgledanog filma uslijedila je rasprava o bullyingu u školi.

 

Raspravu su vodile predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić, UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić i televizijska urednica i voditeljica Blaženka Leib. Na projekciji su bili i članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, koji su u toj prilici bili i posebno predstavljeni. Bili su to mladi savjetnici: Antonija Radoš, Marta Tušek, Domagoj Topić i Petra Jurina, a s njima su bile i odrasle savjetnice pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić i Lidija Petrović.

U raspravi su učenici kritički govorili o obrazovnom sustavu u kojem se, po njihovom mišljenju, problemu nasilja ne pridaje dovoljno pažnje. Prva istraživanja o nasilništvu među djecom u Hrvatskoj ukazivala su kako je svako peto dijete u Hrvatskoj bilo izloženo učestalom nasilju. Upravo je nasilje među vršnjacima, uz kvalitetu obrazovnog programa, tada prepoznato kao najveći izazov školskog sustava. Na kraju razgovora mladi su predložili profesorima da u većoj mjeri koriste sat razredne zajednice kako bi stvorili atmosferu u kojoj se na svaki incident nasilja reagira.

Profesori su također izjavili kako je važno da svaki profesor preuzme odgovornost u odnosu na vršnjačko nasilje u školama te istaknuli kako je važno reagirati na svaki incident nasilja. Na taj način mogu se spriječiti puno teže posljedice i ožiljci, koje osobama koje su bile žrtve nasilja, nerijetko ostaju cijeli život.