Izbornik

Premijera učeničkog mjuzikla “Hej, i ja sam tu”

Premijera učeničkog mjuzikla “Hej, i ja sam tu”

Domagoj SesveteU Narodnom sveučilištu Sesvete 13. studenoga 2015. održana je premijera mjuzikla “Hej, i ja sam tu”, koji je zajednički projekt učenika Gimnazije Sesvete, Nadbiskupske klasične gimnazije i Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba. Idejni začetnik projekta, učenik trećeg razreda Sesvetske gimnazije Domagoj Topić, član je Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu pa su ga na premijeri došle podržati i pravobraniteljica Ivana Milas Klarić i njezine savjetnice.

Predstava na zanimljiv i izazovan način progovara o problemima mladih, od bullyinga, cyberbullyinga, niskog samopouzdanja i loše slike o sebi, do povodljivosti, agresivnosti, konzumerizma, nedostatka empatije i solidarnosti. Ali ujedno svoje likove suočava s izborom u kojem mogu izabrati pozitivna ponašanja: miroljubivo rješavanje sukoba, suosjećanje s patnjom drugih i pružanje podrške. Domagoj je ove teme, koje često nalazimo u medijima i na stručnim raspravama, prikazao kroz paralelne priče o Žugiju, kojeg muči višak kilograma, a još više izrugivanje njegovih kolega te o Dalmatinki Eni koja se pokušava uklopiti u novu sredinu.
Intrigantna priča, životni i duhoviti dijalozi te izvrsna gluma, vokalne izvedbe i ples osvojili su smjesta naklonost publike te je prepuna dvorana pljeskom ispraćala mnoge prizore. Budući da predstava, mada na trenutke mračna, poziva na empatiju, toleranciju, nenasilje i solidarnost među mladima, organizatori su nakon izvedbe javno pozvali zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport da se prikazivanje ove predstave omogući svim učenicima zagrebačkih škola. Tako će ona u potpunosti ostvariti svoju misiju, kako ju je zamislio i njezin inicijator Domagoj, koji je i u MMS-u pravobraniteljice za djecu vrlo aktivan u predlaganju rješenja za sprečavanje nasilja među djecom, osobito za suzbijanje verbalnog i psihičkog zlostavljanja.

Domagoj Sesvete 3Nakon predstave pravobraniteljica Ivana Milas Klarić i savjetnice Davorka Osmak-Franjić i Maja Flego čestitale su mu na tom velikom uspjehu, kojim je i izvrsnom glumačkom izvedbom, zajedno sa svojim kolegama, osvojio simpatije svih gledatelja.