Izbornik

Preporuka pravobraniteljice kandidatima za Europski parlament

Preporuka pravobraniteljice kandidatima za Europski parlament

child-rights-manifesto transparentPostanite Prvak/šampion prava djeteta i priključite se stotini kandidata za Europski parlament koji su to već postali – preporuka je pravobraniteljice za djecu doc. dr. sc. Ivane Milas Klarić kandidatima za Europski parlament. Pravobraniteljica ih poziva da potpišu međunarodni Manifest prava djeteta i tako postanu Prvaci prava djeteta, što su mnogi kandidati u drugim zemljama već učinili.

U povodu izbora za Europski parlament, koji će se održati u nedjelju 25. svibnja 2014. za izbor 11 članova iz Republike Hrvatske, pozivamo kandidate da potpišu Manifest prava djeteta i tako postanu Prvaci prava djeteta te se tako uključe u međunarodnu kampanju. Manifest je sačinilo 14 organizacija civilnog društva koje i vode ovu kampanju (Children of Prisoners Europe – čiji je član i Ured pravobraniteljice za djecu, Eurochild, European Federation for Street Children, European Youth Forum, International Falcon Movement, International Juvenile Justice Observatory, Missing Children Europe, Plan EU Office, Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants, Save the Children, SOS Children’s Villages International, Terres des hommes, UNICEF i World Vision). Manifest prava djeteta naglašava što sve budući članovi Europskog parlamenta mogu učiniti za djecu u svojoj zemlji, Europi i svijeta.

U Europskome parlamentu danas, nažalost, nijedan od 20 stalnih odbora nema nadležnost isključivo za djecu, ne postoji sustavna procjena utjecaja propisa i drugih inicijativa na djecu te nitko ne prati koliki se dio proračuna Europske unije uloži u djecu. Stoga sljedeći saziv Europskog parlamenta mora imati institucionalni kapacitet da bi stao u obranu interesa djece u svakom aspektu svoga rada.

Prema podacima iz Manifesta: Unutar Europske unije jedno od četvero djece živi u siromaštvu. Djeca čine jednu četvrtinu novih tražitelja azila svake godine. Svake godine prijavi se nestanak 250.000 djece – po jednog djeteta svake dvije minute. Procjenjuje se da oko 800.000 djece ima roditelja u zatvoru. Više od milijun djece diljem Europe živi u institucionalnoj skrbi.

U svijetu oko 93 milijuna djece živi s umjerenim ili teškim invaliditetom. Svake minute 13 djece mlađe od pet godina umire od izlječivih bolesti. Jedna od pet žena bila je seksualno zlostavljana kao dijete. Oko 35 milijuna djece i mladih do 20 godina međunarodni su migranti.

Budući da politike, zakonodavstvo i djelovanje EU svakodnevno utječu na živote djece diljem svijeta, vrijeme je da se obveze, koje su preuzete Konvencijom UN-a o pravima djeteta, Lisabonskim sporazumom i Poveljom Europske unije o temeljnim pravima, ostvare kroz konkretne rezultate za djecu.

Sve više kandidata za Europski parlament postaje Prvacima prava djece te je do sada Manifest potpisalo 100 kandidata koji dolaze iz Austrije, Belgije, Cipra, Danske, Estonije, Francuske, Finske, Irske, Italije, Litve, Luksemburga, Mađarske, Malte, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Španjolske, Švedske i Velike Britanije.

Pravobraniteljica također apelira na sve kandidate, kao i proteklih godina, da i tijekom izborne kampanje vode računa o zaštiti prava djece. Djeca ne trebaju biti ukras na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima političara, već važan dio svakog političkog programa u kojem se treba vidjeti briga o potrebama djece i za osiguravanje uvjeta za njihovo kvalitetnije odrastanje u zajednici.

Detaljnije informacije o ovoj kampanji dostupne su na poveznici http://www.childrightsmanifesto.eu/ na kojoj kandidati mogu potpisati Manifest prava djeteta i postati Prvak prava djeteta.

Manifest prava djeteta na hrvatskom jeziku nalazi se na poveznicihttp://www.childrightsmanifesto.eu/eurochild/wp-content/uploads/2014/04/Child-Rights-Manifesto-2014-Croatian.pdf.