Izbornik

Prevencija nasilja među mladima i produženi stručni postupak

Prevencija nasilja među mladima i produženi stručni postupak

sastanak_26.08.09Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sastala se 26. kolovoza 2009. s predstavnicima ministarstava koji su nositelji aktivnosti iz Vladinog Programa aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima za 2009. godinu. Pravobraniteljica je inicirala sastanak radi ostvarivanja kvalitetnije suradnje u pripremi i provedbi programa.

U razgovoru su sudjelovale Dorica Nikolić i Marija Koren Mrazović iz Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Zvjezdana Bogdanović iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Edita Ružić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te savjetnice pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo i Sanja Vladović.

Programom  aktivnosti za prevenciju nasilja među mladima za 2009. godinu, koji je Vlada Republike Hrvatske donijela 8. lipnja 2009., navedene su brojne mjere usmjerene na senzibilizaciju stručnjaka, roditelja, mladih te stručne i šire javnosti za problem nasilja među mladima, uspostavljanje sustavnih rješenja za sprečavanje nasilja te ublažavanje i otklanjanje njegovih posljedica. Pritom je u točki 4. 3. 30 programa utvrđena mjera “Poticanje odnosno određivanje ustanova za provođenje mjere ‘produženog stručnog postupka’ na cijelom području Republike Hrvatske, kao posebnog oblika preventivnog rada s djecom koja manifestiraju rizično ponašanje ili dolaze iz rizičnih obitelji”. Rok izvršenja je 2009. godina, a nositelji su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u suradnji s pravobraniteljicom za djecu.

Na sastanku je istaknuto kako prije početka nove školske godine nositelji mjera trebaju jasno utvrditi procedure rada predstavnika škola i centara za socijalnu skrb i obiteljskih centara i na taj način osigurati širenje mreže postojećeg programa produženog stručnog postupka, koje ostvaruju socijalni pedagozi na temelju rješenja centara za socijalnu skrb.