Izbornik

Prigodni susreti u osječkom uredu pravobraniteljice

Prigodni susreti u osječkom uredu pravobraniteljice

OSIJEK 2014-11-19 10.40.24I ured pravobraniteljice za djecu u Osijeku posebnim je aktivnostima obilježio 25. godišnjicu Konvencije o pravima djeteta i Međunarodni dan prava djeteta. Tako su savjetnici pravobraniteljice Sanja Vladović i Darko Laksar 19. i 20. studenoga 2014. ugostili učenike Osnovne škole Višnjevac i učenike Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku te su se sastali s ravnateljicom Doma za djecu Klasje.

 

Učenici OŠ Višnjevac iz Višnjevca došli su u ured pravobraniteljice u pratnji ravnatelja škole Dane Končara i školske psihologinje Biljane Mrdović-Varevac. Nakon prikazane prezentacije o dječjim pravima i Konvenciji o pravima djeteta, djeca su sa savjetnicima podijelila svoja razmišljanja o problemima koji ih muče tijekom njihovog obrazovanja te iznijela niz prijedloga za pravobraniteljicu o tome kako bi se sve mogla poboljšati situacija u školama.

Sljedećeg dana ured su posjetili učenici Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku, a S. Vladović i D. Laksar upoznali su ih s dječjim pravima i radom pravobraniteljice za djecu te razgovarali s njima o njihovom viđenju i stajalištima o pravima djece.

U razgovoru s novom ravnateljicom Doma za djecu Klasje u Osijeku razmijenili su iskustva i razmišljanja o načinima najučinkovitije zaštite prava i interesa djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještene u domove. Razgovarali su i o izvaninstitucionalnom obliku zaštite djece u riziku, koji provode djelatnici Doma Klasje u vidu poludnevnog boravka, a u suradnji s lokalnom zajednicom, u Bistrincima, Čepinskim Martincima i Belom Manastiru.