Izbornik

Priopćenje pravobraniteljice za djecu: Očuvati kontakte djeteta s roditeljem s kojim ne stanuje i u uvjetima pandemije

Priopćenje pravobraniteljice za djecu: Očuvati kontakte djeteta s roditeljem s kojim ne stanuje i u uvjetima pandemije

Potaknuta učestalim obraćanjima roditelja, koji zbog razvoda braka ili na temelju odluka nadležnih tijela ne stanuju s djetetom, a nailaze na poteškoće u ostvarivanju osobnih odnosa s djetetom u okolnostima epidemije prouzročene koronavirusom, pravobraniteljica za djecu upućuje apel roditeljima i drugim članovima obitelji da vode računa o potrebama i interesima djeteta. Roditelje i druge članove obitelji pozivamo da, unatoč međusobnom sukobu i narušenim odnosima, ulože napor kako bi se odgovorno, bez stvaranja dodatne napetosti i nepotrebnog uznemiravanja djeteta, i u uvjetima epidemije brinuli o djetetu. Dobrobiti djeteta mora biti u središtu pažnje svih nas.

Iznimno je važno da roditelji i drugi važni odrasli djetetu budu izvor podrške i osjećaja sigurnosti te oslonac u ovoj kriznoj situaciji. Roditelje koji se ne mogu dogovoriti oko organizacije susreta s djetetom na način da pritom budu zaštićeni i njegovo zdravlje i zdravlje obitelji, upućujemo da iskoriste različite tehnološke mogućnosti. Redovite i kontinuirane kontakte s djecom moguće je osigurati putem digitalnih uređaja i/ili telekomunikacijskih sredstava (telefona, Skype-a, WhatsApp-a, Viber-a i sl.). Svjesni smo da ništa od toga ne može nadomjestiti zagrljaj roditelja, susret uživo i vrijeme koje dijete provodi u igri s roditeljem i drugim članovima obitelji. No, okolnosti u kojima se nalazimo sada u prvi plan stavljaju potrebu za suzbijanjem epidemije kako bismo što prije svi zajedno mogli nastaviti s našim životima na uobičajeni način. Nadamo se da potreba za ovakvim mjerama zaštite neće potrajati predugo.

S obzirom na obraćanja roditelja i očekivanja koja imaju od centara za socijalnu skrb, koji također rade u posebnim uvjetima s obzirom na epidemiju, pravobraniteljica za djecu je 20. ožujka 2020. uputila preporuku Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U preporuci je istaknula kako je potrebno da ministarstvo, u konzultaciji s epidemiolozima, izda naputak centrima za socijalnu skrb, ustanovama socijalne skrbi u kojima su smještena djeca te udomiteljskim obiteljima o postupanju u odnosu na moguće načine održavanja osobnih odnosa roditelja i djece na način koji će biti na dobrobit djeteta i zaštite njegovog zdravlja i zdravlja drugih članova obitelji.

Ministarstvo je 20. ožujka 2020. na svojim mrežnim stranicama svim pružateljima socijalnih usluga za djecu izdalo preporuku o opravdanosti ograničenja ostvarivanja osobnih odnosa djece smještene u udomiteljske obitelji, ustanove i kod drugih pružatelja socijalnih usluga s roditeljima i/ili članovima obitelji. Preporuka bi se trebala primjenjivati 30 dana od dana njezina donošenja.