Izbornik

Priopćenje pravobraniteljice: Zaštitimo škole od nezakonitog ponašanja političara

Priopćenje pravobraniteljice: Zaštitimo škole od nezakonitog ponašanja političara

Već je postalo uobičajeno da, kao pravobraniteljica za djecu, uoči izbornih kampanja moram podsjećati političare da ne iskorištavaju djecu za ostvarivanje vlastitih političkih interesa. Nažalost, takvi pritisci na djecu postaju sve bezobzirniji i sve brutalniji.

Najnoviji primjer nedopuštenog političkog iskorištavanja djece je djelovanje zastupnika Hrvatskoga sabora Ivana Pernara, za kojeg smo doznali da nezakonito, mimo svih propisa i pravila, ulazi u srednje škole gdje razgovara s učenicima, fotografira se s njima i objavljuje njihove fotografije na svojem Facebook profilu. Putem Facebooka objavljuje kako mu ravnatelji pojedinih škola nisu dopustili ulazak te poziva učenike da pobjegnu s nastave i posjete ga u Saboru, a doznajemo da je u nekim školama ulazio u učionice tijekom nastave i ometao rad učenika i nastavnika. Nasilnim ulaženjem u prostor škola i pozivanjem učenika da napuste nastavu ugrožava se sigurnost učenika, potiče ih se na neprimjereno ponašanje i kršenje školskih pravila, a pritom se povređuje i privatnost učenika jer je njihove fotografije objavljuju na javno dostupnom FB profilu.

Zgrožena sam takvim ponašanjem jednoga zastupnika Hrvatskoga sabora, kojega na poštivanje pravnog poretka Republike Hrvatske obvezuje i prisega dana u Saboru. Nitko, pa ni saborski zastupnici, ne smije neovlašteno ulaziti u škole i ometati školski rad. Najoštrije osuđujem takve postupke te upozoravam na nužnost zaštite djece i prostora odgojno-obrazovnih ustanova od takvoga „političkog“ djelovanja pojedinaca, koji ne prežu ni od izravnog uvlačenja učenika u političku propagandu, iskorištavanje djece za vlastitu političku promociju i svoje političke ciljeve. Škole moraju biti prostor u kojem će učenici biti slobodni od takvih pritisaka.

Radi zaštite prava i interesa djece, o ovim sam incidentima obavijestila Državno odvjetništvo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agenciju za zaštitu osobnih podataka.

Pozivam Ministarstvo znanosti i obrazovanja te osnivače škola da školama daju jasne upute i podršku u zaštiti učenika i sprečavanju neovlaštenog ulaska stranih osoba u prostore odgojno-obrazovnih ustanova.