Izbornik

Priopćenje u vezi s osiguravanjem besplatne prehrane djeci iz socijalno ugroženih obitelji

Priopćenje u vezi s osiguravanjem besplatne prehrane djeci iz socijalno ugroženih obitelji

logo 1U povodu reakcije udruga okupljenih u Platformi 112 na prva dva prioritetna područja istaknuta u Pozivu za prijavu projekata usmjerenih borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti Ministarstva socijalne politike i mladih, pravobraniteljica za djecu daje sljedeće priopćenje:

 

U svim slučajevima nedostatne prehrane djece osnovnoškolske dobi iz socijalno ugroženih obitelji država i lokalna zajednica moraju biti socijalno osjetljive te osigurati besplatnu prehranu djeci tijekom njihovog boravka u školi, a obiteljima osigurati i druge oblike pomoći.

Ne umanjujući ulogu civilnoga sektora i njihov doprinos u radu s djecom i roditeljima, smatramo da je u ovom segmentu zaštite djece neophodna direktna suradnja odgojno-obrazovnih institucija s centrima za socijalnu skrb. Naime, s obzirom na svakodnevni višesatni kontakt s djecom i kontakte s roditeljima, važnu ulogu u prepoznavanju učenika kod kojih postoji potreba za osiguranjem besplatne prehrane imaju razrednici, stručni suradnici i ravnatelji škola, koji s roditeljima i djecom u određenoj mjeri već imaju izgrađen odnos povjerenja. Osobito je važno da se oni ophode obzirno u komunikaciji s roditeljima i prilikom poticanja roditelja da potraže pomoć, kako bi se izbjegla stigmatizacija djece i da bi se zaštitilo dostojanstvo – i djeteta i njegove obitelji.

Nakon prepoznavanja djece i obitelji u potrebi, svakako očekujemo obziran pristup stručnih radnika u centrima za socijalnu skrb i svih ostalih stručnjaka koji čine mrežu podrške obitelji. Pri tome je važno da u procesu osiguranja besplatne prehrane djetetu u školi roditelji ne nailaze na administrativne barijere. Vrlo važnu ulogu imaju i liječnici primarne zdravstvene zaštite koji bi roditelje također trebali uputiti na institucije koje im mogu pružiti pomoć.

Podržavamo aktivnosti udruga koje su usmjerene poboljšanju života djece i njihovih obitelji u različitim segmentima života. No, kada su u pitanju elementarne ljudske potrebe i egzistencijalna pitanja, koja zahtijevaju dugoročna i sustavna rješenja, očekujemo angažman državnih institucija i lokalne zajednice radi osiguranja dostupnosti potrebne pomoći svakom djetetu pod jednakom uvjetima.  

Pravobraniteljica za djecu

Doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić