Izbornik

Priopćenje za javnost u povodu izjave Mladena Bajića o izvanbračnoj djeci

Priopćenje za javnost u povodu izjave Mladena Bajića o izvanbračnoj djeci

ClipboardOSIJEK1Pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić najoštrije osuđuje izjavu gospodina Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske i kandidata za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske, u dijelu koji se odnosi na karakteriziranje izvanbračne djece kao one koju „nitko ne voli“. Izjava je dana, u postupku pred saborskim Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav, u proceduri odlučivanja o kandidatima za Ustavni sud.

 

Takav izričaj u javnosti zasigurno vrijeđa dostojanstvo izvanbračne djece i njihovih roditelja. Pri tome je važno podsjetiti na postojanje Ustavom zajamčene jednakosti bračne i izvanbračne djece, odnosno zabranu diskriminacije.

Iznenađeni smo da je takva izjava uopće bila moguća u javnome prostoru, a pogotovo kad dolazi od osoba koje su obnašale ili se kandidiraju za funkcije u kojima poštovanje ljudskih prava mora biti temeljna vrijednost. Nedopustivo je na takav način stigmatizirati djecu te se  takve izjave ne mogu tretirati ni kao metafora niti, što je još gore, kao šala.

Pravobraniteljica za djecu

Doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić