Izbornik

Pripremaju se preporuke za rad sa žrtvama nasilja u vrijeme epidemije

Na poziv Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i organizacije civilnog društva Ženska soba – Centar za seksualna prava, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Gordana Filipović sudjelovale su 8. srpnja 2020. na online radnom sastanku vezanom uz predstavljanje prijedloga preporuka za rad sa ženama i djecom žrtvama nasilja u vrijeme pandemije COVID-19. Preporuke se nastale prikupljanjem podataka 29 ustanova koje se bave zaštitom žena i djece koji su doživjeli nasilje te su namijenjene tijelima državne uprave, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i organizacijama civilnoga  društva kako bi se osigurali uvjeti za odgovarajuću podršku žrtvama nasilja.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici ekspertne radne skupine koja je izradila nacrt preporuka, predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva, Nacionalnog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te predstavnici Ureda pučke pravobraniteljice i Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Sudjelujući na sastanku pravobraniteljica za djecu podržala je predložene preporuke  istaknuvši kako su one odraz stvarnih problema u praksi i potrebe da se oni prevladaju. Naglasila je kako je početkom pandemije Ured pravobraniteljice za djecu uputio preporuke Vladi RH te ministarstvima pravosuđa, unutarnjih poslova i zdravstva te Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, tražeći da se razrade smjernice za postupanje u situacijama zaštite djece od nasilja i zanemarivanja. Naime, od uvođenja izvanrednih mjera zbog izbijanja epidemije bili smo zabrinuti za funkcioniranje sustava zaštite djece zbog ograničenih uvjeta rada nadležnih službi, a osobito zbog toga što su uvelike bio bile ograničene mogućnosti neposrednoga uvida u stanje u obitelji.