Izbornik

Pripreme za otvaranje odjela dječje psihijatrije u Splitu

Pripreme za otvaranje odjela dječje psihijatrije u Splitu
firuleUz pomoć i posredovanje pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, u Kliničkom bolničkom centru Split napokon su ostvareni uvjeti za realizaciju projekta otvaranja odjela dječje psihijatrije na Firulama.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstvo obrane potpisali su napokon ugovor o primopredaji prostora bivše zgrade Mikrobiologije koja se nalazi u kompleksu Križine i pripada Hrvatskoj vojsci. Na tu lokaciju preselit će se sadašnja dnevna psihijatrijska bolnica s Firula, a na njezinom mjestu će se na Firulama urediti Odjel dječje psihijatrije, sa stacionarom i dnevnom bolnicom.

Ured pravobraniteljice za djecu je, uočavajući sve češće probleme djece koja trebaju psihijatrijsku pomoć, još 2007. uputio preporuke svim klinikama i općim bolnicama u Hrvatskoj te Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, da omoguće uvjete za odgovarajući tretman djece. U prosincu 2008. pravobraniteljica za djecu je u svome splitskom uredu organizirala sastanak i razgovor o potrebama djece koja trebaju psihijatrijsku pomoć na području Dalmacije i o mogućnostima liječenja i podrške koje su im na raspolaganju. U razgovoru s pravobraniteljicom Jelavić i njezinim savjetnicama Anom Pezo i Brankom Reić Kukoč sudjelovali su dječji psihijatri dr. Silvana Krnić i dr. Tomislav Franić iz Splita, ravnateljica Dječjeg doma Maestral Edita Maretić i ravnatelj KBC Split Dujomir Marasović.

Na sastanku je istaknuto da grad Split već dva desetljeća ne uspijeva riješiti problem otvaranja dječje psihijatrije. Kako odjel dječje psihijatrije ima specifične zahtjeve i ne smije biti u okviru odjela psihijatrije za odrasle, ali treba biti blizu njega, u Kliničkom bolničkom centru Split predvidjeli su  njegovo smještanje u prostor u kojem je trenutno dnevna bolnica za odrasle. U planu je preseljenje  dnevne bolnice  u zgradu u sklopu bolnice na Križinama, u kojoj je još uvijek Institut za pomorsku medicinu MORH-a.

Vlada RH svojom je odlukom svojedobno dodijelila dio toga prostora Kliničkoj bolnici Split, no MORH se nije bio spreman iseliti i prepustiti ga, što je kočilo realizaciju projekta otvaranja odjela dječje psihijatrije. Ravnatelj KBC Split stoga se obratio za pomoć pravobraniteljici Mili Jelavić, koja je tom prilikom preuzela ulogu aktivnoga posrednika između MORH-a, Kliničkog bolničkog centra Split i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Ona je inicirala sastanke i razgovore s predstavnicima tih institucija, obrazložila urgentnost problema i važnost osiguravanja psihijatrijske pomoći djeci. Nakon toga je ministarstvima uputila preporuku za žurno provođenje primopredaje prostora, a također je upozorila kako je nužno KBC-u omogućiti i razvoj stručnog kadra za rad s djecom i adolescentima (o tim aktivnostima izvijestio je i dnevni tisak, vidi privitak).

Zahvaljujući zajedničkim naporima, sredinom rujna ove odine službeno je potpisan sporazum o primopredaji prostora, a Klinički bolnički centar Split dobio je i odobrenje za dvije specijalizacije iz psihijatrije namijenjene doktorima medicine koji će po završetku specijalističkog i užeg specijalističkog usavršavanja skrbiti o djeci i adolescentima s psihijatrijskim poremećajima. Tako su napokon stvoreni svi preduvjeti da se počne ostvarivati projekt otvaranja odjela dječje psihijatrije u Splitu, koji će pravobraniteljica i dalje pomno pratiti.