Izbornik

Priručnik o važnosti dječje igre u vremenu krize – dostupan i na ukrajinskom

Priručnik o važnosti dječje igre u vremenu krize – dostupan i na ukrajinskom

Međunarodno udruženje za dječju igru IPA (International Play Association), koje je tijekom pandemije u 2020. izradilo priručnik pod naslovom “Igra u kriznim vremenima: Podrška roditeljima i skrbnicima”, ove je godine, potaknuto ratom u Ukrajini, objavilo i prijevod tog priručnika na ukrajinski jezik. Ovaj priručnik ili vodič pruža vrijedne informacije i praktične ideje za podršku dječjoj igri, te uključuje teme o važnosti igre u kriznim vremenima, o tome kako potaknuti i organizirati dječju igru u kriznim situacijama, kako se djeca mogu igrati kada ne mogu izaći van, o tome kako se pomoću igre djetetu može olakšati suočavanje s teškim temama poput osamljenosti i gubitka. IPA promiče djetetovo pravo na igru kao jedno od temeljnih prava svakog djeteta, te zagovara važnost igre u dječjem odrastanju i razvoju, ističući da igra u kriznim vremenima ima i snažnu terapijsku ulogu i pomaže djeci pružiti osjećaj normalnosti i kontinuiteta.

Europska mreža pravobranitelja za djecu (ENOC), čiji je član i Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske, pozvala je svoje članove da pomognu kako bi se što više zainteresiranih obavijestilo o ovom priručniku koji je osmišljen kao pomoć djeci i svima koji se o njima skrbe, a posebno izrazivši nadu da će koristiti u zbrinjavanju malih Ukrajinaca, raseljenih u mnoge europske zemlje zbog rata u njihovoj domovini.

Priručnik o važnosti igre za djecu u kriznim situacijama dostupan je na poveznici http://ipaworld.org/resources/for-parents-and-carers-play-in-crisis/, a priručnik na ukrajinskom može se preuzeti na poveznici  https://issuu.com/ipaworld/docs/ipa_play_in_crisis-ukrainian.