Izbornik

Priručnik “Pravo na sjećanje”

Priručnik “Pravo na sjećanje”

RighttorememberOdjel za mlade Vijeća Europe, u sklopu aktivnosti Akcijskog plana romske mladeži, dovršio je i objavio priručnik “Pravo na sjećanje” za poučavanje mladih o genocidu počinjenom nad Romima (Right to RememberA handbook for education with young people on the Roma Genocide).

 

Priručnik potpisuje Ellie Keen. Ova je publikacija namijenjena svima zainteresiranima za promociju svijesti o genocidu počinjenom nad Romima u Drugom svjetskom ratu, koji se u ovoj publikaciji naziva i „zaboravljenim holokaustom“, a u cijelosti je posvećen borbi protiv diskriminacije.

PDF verzija priručnika na engleskom jeziku dostupna je ovdje

U sklopu aktivnosti Akcijskog plana romske mladeži Vijeća Europe objavljena je i publikacija “Barabaripen, Young Roma speak about multiple discrimination”, priručnik o višestrukoj diskriminaciji, kao podrška radu u borbi protiv diskriminacije i za ljudska prava mladih Roma izloženih diskriminaciji na više razina, kako unutar tako i izvan njihove zajednice.

U aktivnostima Vijeća Europe koje su prethodile objavi ovih dvaju priručnika ove je godine sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske Danijela Žagar, koja je bila na  konferenciji “Združeni za dostojanstvo – specifična situacija mladih Roma pogođenih višestrukom diskrimanacijom” (United for Dignity –  the Specific Situation of Roma Young People Affected by Multiple Discrimination), održanoj od 24. do 26. lipnja 2014. u Strasbourgu.