Izbornik

Profesionalno usmjeravanje i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju

Profesionalno usmjeravanje i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju

ASOOAgencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) u suradnji sa Službom za školsku i sveučilišnu medicinu Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, organizirali su 27. lipnja 2012. panel-diskusiju “Profesionalno usmjeravanje i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju za strukovna zanimanja”.

Na skupu je kao jedna od panelistica sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak, koja je govorila o ulozi Ureda pravobraniteljice za djecu u rješavanju pojedinačnih pritužbi učenika i roditelja kao i na općoj razini. Uz rad na pojedinačnim slučajevima, Ured provodi analizu stanja, izvještava o uočenom, daje preporuka i aktivno sudjeluje u promicanju prava djece s teškoćama u razvoju u odgojno obrazovnom sustavu.

Skup je bio namijenjen predstavnicima državnih i javnih institucija relevantnih za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju te za njihovo zapošljavanje, zatim ravnateljima, stručnim suradnicima i nastavnicima srednjih škola i centara za odgoj i obrazovanje te predstavnicima ustanova za visoko obrazovanje i nevladinih udruga osoba s invaliditetom.

Uvodničari su govorili o aktualnim slabostima i potencijalima sustava iz kojih dolaze: Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva socijalne politike i mladih,  Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Primjere dobre prakse iznijeli su predstavnici Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke te Graditeljske škole za industriju i obrt Rijeka.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom govorila je o aktivnostima svoga ureda i preporukama za bolju praksu. Profesorice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i Filozofskog fakulteta u Rijeci govorile su o potrebama i mogućnostima edukacije nastavnika u srednjim strukovnim školama, zatim o sustavima podrške učenicima i školama te oblicima razumne prilagodbe u obrazovanju. O istoj temi, iz svoje perspektive, govorili su i predstavnici ASOO-a i Agencije za odgoj i obrazovanje. O polaganju državne mature učenika s teškoćama u razvoju i mogućnostima nastavka njihova obrazovanja govorila je predstavnica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin na kraju je pokazao primjer zapošljavanja učenika s teškoćama u razvoju nakon srednje škole. 

O zaključcima i preporukama skupa više pročitajte na: http://www.aoo.hr/default.aspx?id=1262