Izbornik

Proglašeni novi gradovi i općine – prijatelji djece

Proglašeni novi gradovi i općine – prijatelji djece

U Zagrebu je 22. studenoga 2016. u Starogradskoj vijećnici održano svečano godišnje Savjetovanje koordinatora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” te je proglašeno devet novih nositelja toga prestižnoga zvanja. Savjetovanje je otvorila predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, a na otvaranju su okupljenu djecu i odrasle pozdravili predsjednik Skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić te pomoćnica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Katarina Milković.

Skup su pozdravile i djevojčice Hana Kadić iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Zagreba i Ida Puček iz Dječjeg vijeća Vidovec te dječaci Niko Šimek i Lovro Hleb iz Vidovca. Pokroviteljica Savjetovanja bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja se sudionicima obratila video-porukom.

Glavna tema Savjetovanja bila je „17 globalnih ciljeva za održivi razvoj“, a izložila ju je predstojnica Ureda UNICEF-a, Valentina Otmačić. Savez društava Naša djeca Hrvatske je, u suradnji s djecom iz iz OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba i stručnjacima za prava djece, snimio 17 kratkih filmova o svakom od globalnih ciljeva te je i ta akcija predstavljena na Savjetovanju.

Ivan Tancabel iz Dječjeg vijeća Opatija predstavio je radionicu “Kakav ćemo svijet ostaviti djeci – vremenska kapsula”, Katija Knežević iz istoga DGV-a predstavila je prijedlog nove Strategije o dječjoj participaciji u Europskoj uniji, u čijoj je izradi i sama sudjelovala, prof. dr. sc. Josip Grgurić predstavio je poruke i zaključke Osme međunarodne konferencije “Dijete u gradu”, održane početkom studenoga u Ghentu, u Belgiji, a dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak izvijestila je o projektu “Županija – prijatelj djece”.
U programu su nastupila i djeca iz Romske plesne skupine OŠ Braća Radić iz Koprivnice te polaznice Dječjeg foruma “Ventula” Društva Naša djeca grada Crikvenice .

U svečanom dijelu Savjetovanja nagrađene su najuspješnije “Naj-akcije” za 2016. godinu za poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici te su novim gradovima i općinama prijateljima djece proglašeni: Bedekovčina, Bjelovar, Crikvenica, Čabar, Fužine, Kanfanar, Samobor, Sveti Križ Začretje i Zlatar Bistrica.

U akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece” do danas je uključeno 111 gradova i općina, a taj ugledni naslov zasad nosi 60 gradova i općina. (Foto:http://www.savez-dnd.hr)