Izbornik

Projekt Insport – povećati dostupnost sporta djeci s TUR u Vukovaru

Projekt Insport – povećati dostupnost sporta djeci s TUR u Vukovaru

Javna ustanova Sportski objekti Vukovar, u suradnji s projektnim partnerima OŠ Josipa Matoša u Vukovaru, Udrugom roditelja djece s teškoćama u razvoju “Vukovarski leptirići“ i Gradom Vukovarom, predstavili su rezultate  EU projekta “INsport”  na radionici održanoj u Vukovaru 22. veljače 2022.

Ravnatelj ustanove Ivan Szabo i voditeljica projekta Ivona Vrebac predstavili su ostvarene ciljeve projekta. Cilj projekta je povećati inkluziju djece i mladih s teškoćama u razvoju (TUR) u život zajednice putem sporta, osigurati veću dostupnost sportskih programa i sadržaja za djecu i mlade s teškoćama u razvoju na području grada Vukovara.

Naglašeno je prepoznavanje potencijala djece i mladih s TUR, rad na njihovom osnaživanju i stvaranje mogućnosti za njihovo uključivanje u život zajednice kroz sport. Najveći doprinos je uključivanje šezdesetero djece s TUR u tjedne aktivnosti na sportskim objektima Grada Vukovara.

Tijekom rasprave, u kojoj su sudjelovali sudionici projekta – treneri, roditelji djece s TUR i ravnateljica OŠ Josipa Matoša iz Vukovara Mirela Szabo, iznesene su poteškoće na koje su nailazili prilikom realizacije projekta. Izneseni problemi iziskuju veći angažman lokalne zajednice, kako financijski, tako i u logističkoj potpori udrugama i građanima koji svojim entuzijazmom doprinose ostvarivanju mogućnosti da djeca s TUR aktivno sudjeluju u sportskim aktivnostima. U raspravi su sudjelovali trener i plivači iz Plivačkog kluba Natator iz Zagreba, koji su iznijeli svoja iskustva u radu s djecom s TUR. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Marijana Šego i savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek sudionike su upoznali s preporukama i  prijedlozima koje u okviru svojeg rada upućuju tijelima izvršene vlasti i jedinicama lokalne samouprave kako bi omogućili djeci  s TUR i odraslim osobama s invaliditetom bolju uključenost u sportske aktivnosti.