Izbornik

Proljetni sastanak Mreže mladih savjetnika (MMS) u Jezerčici, 12. – 13. travnja 2024.

Proljetni sastanak Mreže mladih savjetnika (MMS) u Jezerčici, 12. – 13. travnja 2024.

U Termama Jezerčica 12. i 13. travnja 2024. godine održan je proljetni sastanak pete generacije članova Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS).

Uvodno su članovi dobili povratnu informaciju o njihovom sudjelovanju u kreiranju Nacionalnog programa za djecu u digitalnom okruženju (svi prijedlozi MMS-a su prihvaćeni i uvršteni u nacrt ovog dokumenta), kao i o preostalim aktivnostima do kraja njihovog mandata.

Na ovom su sastanku članovi MMS-a imali priliku raspravljati o aktualnoj temi nasilja među djecom (s naglaskom na sigurnost djevojaka u društvu), zatim o demokratskim procesima i glasanju, zdravstvenom odgoju te etičnom oglašavanju usmjerenom djeci i mladima. Članovi MMS-a dali su svoju perspektivu problema nasilja među djecom i mladima te prijedloge rješenja i stručnjaka koji bi trebali doprinijeti njegovom rješavanju.

Što se tiče demokratskih procesa i glasanja, u okviru platforme EU-a za sudjelovanje djece (u čijem radu sudjeluje MMS) u tijeku je istraživanje o različitim načinima sudjelovanja djece i mladih u demokraciji, stoga su članovi zamoljeni odgovoriti na pitanja koja su se odnosila na to kako vide demokratsko sudjelovanje, teme i područja koje smatraju važnima, izvore informacija koje su potrebne za sudjelovanje u postupcima donošenja odluka te motivaciju djece i mladih za uključivanje u demokratske procese.

Također su članovi MMS-a izrazili mišljenje o tome kakav zdravstveni odgoj žele i smatraju potrebnim u svrhu edukacije o zdravlju, spolnosti i odgovornom ponašanju, kao i je li potrebno ograničiti oglašavanje hrane i pića koji su štetni za djecu i mlade.

Na sastanku su sudjelovale savjetnice pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak-Franjić (voditeljica MMS-a), Lidija Petrović, Danijela Žagar, Marijana Šego, Branka Reić Kukoč i Ljiljana Breulj Štimac.