Izbornik

Promocija filma “Živim život bez nasilja”

Promocija filma  “Živim život bez nasilja”

Zivim zuivotbeznasiljaU zagrebačkom kinu Europa 21. svibnja 2015. svečano je prikazan igrano-dokumentarni film “Živim život bez nasilja”, nazvan po istoimenom policijskom projektu za jačanje tolerancije i nenasilja: Film, koji je nastao u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te partnerima, pruža uvid u proživljena iskustva svih uključenih u projekt primarne prevencije nasilja te prikazuje prikupljena i prenesena znanja provoditelja i učenika.

 

Koliko je u borbi protiv nasilja osobni angažman važan, pokazali su učenici osnovnih škola iz svih županija koji su sudjelovali u natječaju za najbolji likovni, dramski, scenski i literarni rad, a najboljim radovima dodijeljene su nagrade. Povjerenstvo je nagradilo radove izvan kategorije: grupni rad učenika u brošuri “Živim život bez nasilja” iz Osnovne škole Antuna Mihanovića i Osnovne škole Blaža Tadijanovića u Slavonskom Brodu, a čiji je sastavni dio i literarni rad “Škola bez nasilja”, učenice Rie Pifar. Drugi nagrađeni rad izvan kategorije je literarni rad „Mala životna pravila“ Jane Šveljo iz Osnovne škole Jurja Dalmatinca u Šibeniku.

Treće mjesto za likovni rad u projektu “Živim život bez nasilja” pripalo je učenici Paulini Vršić iz Osnovne škole Štrigova iz Štrigove, drugo mjesto osvojila je Iva Senta iz Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću, a prvo mjesto Andreja Iva Odanić iz Osnovne škole Marije i Line u Umagu.

Nacionalni program “Živim život bez nasilja” MUP već petu školsku godinu provodi u partnerstvu s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, organizacijama civilnog društva, umjetnicima te javnim osobama koji promiču odgovorno ponašanje. Projekt je usmjeren na učenike sedmih razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske, a svrha mu je prevencija nasilja među mladima, nasilja u obitelji i nasilja prema ženama. Projekt se provodi u 46 osnovnih škola, a tijekom pet godina u njega  je bilo uključeno oko 10 tisuća djece.

Projekt je prepoznala je i Europska mreža za prevenciju kriminaliteta (EUCPN) koja ga je 2013. u Litvi nagradila u kategoriji najboljeg projekta primarne prevencije.

Svečanoj projekciji filma i prigodnom programu nazočila je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Više o projektu i filmu pročitajte ovdje. (Foto: www.mup.hr)