Izbornik

“Veliko srce malom srcu”

“Veliko srce malom srcu”

veliko_srce_malom_srcuNa tribini „Dječje srce u 21. stoljeću“, koju je 9. veljače 2012. u prostorima Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb organizirala Udruga “Veliko srce malom srcu”, sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Tom prilikom prim. dr. Dalibor Šarić  održao je predavanje “Pedijatrijska kardiologija jučer, danas, sutra”, dr. Hrvoje Kniewald izlagao je o temi “Kako dati informaciju roditeljima djece sa srčanim bolestima”, a roditelji iz udruge “Veliko srce malom srcu” iznijeli su osobna iskustva uz temu “Kako primamo informaciju o bolesti naše djece”.

Prim. dr. Šarić istaknuo je da stručnjaci iz Hrvatske prate svjetske trendove te primjenjuju najsuvremenije metode liječenja djece s bolestima srca. Dr. Kniewald je govorio o tome kako komunicirati s roditeljima djece sa srčanim bolestima te je istaknuo važnost pravovremene i točne informacije o medicinskim koracima koji se poduzimaju ili će se poduzeti s djetetom.Na tribini je govorilo i troje roditelja koji imaju djecu sa srčanim bolestima, svjedočeći o svojim iskustvima i osjećajima, osobito naglašavajući važnost informiranja, nužnost  točne informacije kako bi se mogli usmjeriti da budu što korisniji svome djetetu, ali i medicinskom osoblju. Svi su roditelji istaknuli zadovoljstvo liječničkim uslugama koje njihova djeca primaju u KBC-u.

Pravobraniteljica Mila Jelavić uključila se u raspravu pozdravljajući zalaganja stručnjaka i dostignuća u liječenju djece. Upozorila je na to da se njezinom Uredu  obraćaju roditelji bolesne djece koji nerijetko ističu problem nedostatnih informacija te nejasnih i šturih uputa o tome što poduzimati s djetetom. Zauzela se za primjereniji pristup roditeljima te predložila da im se po mogućnosti daju pisane upute o tome što i kako trebaju učiniti i pisane o daljnjem tijeku liječenja njihove djece. Riječ je o vrlo stresnom razdoblju i za roditelje pa mnogi od njih u takvim okolnostima i ne zapamte što su im liječnici rekli. Pisane upute omogućile bi im da kod kuće pažljivo pročitaju sve što trebaju znati i činiti. Posebice je to važno ako se dijete upućuje na daljnje liječenje u inozemstvo ili mu treba nabaviti lijek iz inozemstva, naglasila je pravobraniteljica.