Izbornik

Radionica za novinare Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Radionica za novinare Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Maloj kući dječjih prava Ureda pravobraniteljice za djecu 7. prosinca 2018. održana je radionica o medijskom izvještavanju o osobama s invaliditetom, koju je organizirao Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Iako je izvorno zamišljena kao radionica za novinare, na ovoj radnoj aktivnosti okupili su se predstavnici različitih organizacija i profesija privučeni temom radionice.

Sudionike je uvodno pozdravila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Uvodno izlaganje o načinu kako se osobe s različitim teškoćama prikazuju u medijima i u društvu općenito održala je savjetnica Branka Meić Salie.  Ostala izlaganja održali su: Stela Franjić iz Saveza društava distrofičara, novinarka i urednica Hrvatskog radija Miruna Kastratović, Radmila Stojanović Babić iz udruge Susret, predstavnici Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom Ivona Šeparović, Denis Marijon i Albina Žnidar, Damjan Janjušević iz Udruge za samozastupanje i gost iz Velike Britanije dr. Rod Hermeston, bivši novinar časopisa Disability Now, koji je govorio o tome kako su osobe s invaliditetom predstavljene u medijima u Velikoj Britaniji.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava usmjerena na temu „Predrasude i stereotipi o osobama s invaliditetom u medijskoj slici koju smo kreirali i kako je prevladati“.

Veći dio radionice bio je organiziran kao rasprava i razmjena mišljenja predstavnika udruga i tijela za zaštitu prava osoba s invaliditetom, s predstavnicima medija o načinu prezentiranja potreba i problematike, odnosno života osoba s invaliditetom te manjkavostima koje bi trebalo prevladati.

Rasprave na radionici pratila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.