Izbornik

Rasprava o medijskoj kulturi u reformi obrazovanja

Rasprava o medijskoj kulturi u reformi obrazovanja

medijska kulturaUdruga za promicanje vizualne kulture OPA i Hrvatski filmski savez organizirali su 28. travnja 2016. Okrugli stol “Medijska kultura u reformi odgoja i obrazovanja”. Stručna i javna rasprava o prijedlogu Cjelovite kurikularne reforme potaknule su ih da okupe nastavnike i voditelje različitih medijskih programa za djecu i druge zainteresirane, kako bi raspravili o sadržajima i mjestu medijske kulture u prijedlozima kurikuluma Umjetničkog područja, kao i u predmetnim kurikulumima Hrvatskog jezika, Likovne kulture i Likovne umjetnosti.

Raspravu je moderirala Ida Loher, članica stručne radne skupine za Likovnu kulturu i Likovnu umjetnost, a kurikulume su predstavili članovi stručnih radnih skupina. Predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje Mirela Barbaroša Šikić govorila je o aktualnoj zastupljenosti medijske kulture u predmetu Hrvatski jezik i stručnom usavršavanju nastavnika.
Rasprava se ponajviše bavila filmskom pismenošću i medijskom kulturom te medijskom pismenošću u njezinim različitim vidovima. Istaknuto je da kurikulumski pristup daje više mogućnosti za uključivanje medijskih sadržaja te veću slobodu nastavniku. No, uočen je problem nedovoljne pripremljenosti nastavnika za poučavanje o medijima pa je upitno hoće li ti sadržaji doći do sve djece.
Budući da se u novim kurikulumima otvara prostor i za izborne i fakultativne sadržaje te projektnu nastavu, o postojećim programima primjerenim učenicima osnovnih i srednjih škola govorili su Uroš Živanović, voditelj projekta filmske pismenosti u Hrvatskom audiovizualnom centru, te tajnica Hrvatskog filmskog saveza Marija Ratković Vidaković.
Raspravu je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.