Izbornik

Rasprava o mentalnom zdravlju obitelji Središnjeg ureda za demografiju i mlade

Rasprava o mentalnom zdravlju obitelji Središnjeg ureda za demografiju i mlade

Središnji državni ured za demografiju i mlade obilježio je 12. svibnja 2023. Međunarodni dan obitelji panel raspravom „Mentalno zdravlje obitelji“ u Novinarskom domu. Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić dr. med. naglasila je da posebnu pažnju trebamo obratit na najmlađe, a obitelj je prvo i glavno mjesto gdje djeca moraju imati sigurno utočište.

Dr. sc. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja predstavio je rezultate istraživanja o utjecaju pandemije i potresa na međuvršnjačke i obiteljske odnose. Božidar Nikša Tarabić iz Ureda za psihološku podršku i zaštitu mentalnog zdravlja Sveučilišta u Zagrebu govorio je o zaštiti mentalnog zdravlja studenata i iskustvima Ureda. Izv. prof. dr. sc. Sandra Nakić Radoš s Hrvatskog katoličkog sveučilišta govorila je o zaštiti mentalnog zdravlja trudnica i roditelja.
Dr. sc. Ljiljana Muslić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održala je predavanja na temu mentalnozdravstvene pismenosti te potrebi ulaganja u nju.

Panelisti su osim pozvanih predavača bili i dr. med. Ivana Portolan Pajić iz Ministarstva zdravstva te prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić iz Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Skup je pratila zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika koja je u raspravi govorila o tome da destigmatiziranje traženja pomoći i podrške mentalnom zdravlju treba pratiti i dovoljan broj stručnjaka i mjesta gdje se besplatno može dobiti takva pomoć. Podsjetila je na najnovije preporuke UN-ovog Odbora za prava djeteta u odnosu na mentalno zdravlje i prava djece. Podsjetila je i kako je istraživanje Pravobranitelja za djecu  o participaciji djece u školi pokazalo da se četvrtina djece ne osjeća dobro u školi te se ne osjeća povezano ni s vršnjacima ni s odraslima. Djeca izjavljuju i da odrasli razgovaraju s njima, no ne uvijek na pravi način, ni s dovoljno povjerljivosti, poštovanja, razumijevanja i ulaganja u ravnopravni odnos. (Foto: www.demografijaimladi.gov.hr)