Izbornik

Rasprava o novom pravilniku o zaštiti djece od štetnih TV-sadržaja

Rasprava o novom pravilniku o zaštiti djece od štetnih TV-sadržaja

Djeca i TV PCAgencija za elektroničke medije je u suradnji s UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku 22. siječnja organizirala raspravu o prijedlogu novog Pravilnika o zaštiti maloljetnika. Nastavak je to suradnje ovih dviju institucija na zaštiti prava djece u medijima i poticanju medijske pismenosti roditelja i djece, kao i jačanju svijesti o dobrobiti djece među nakladnicima i medijskim djelatnicima. Tom je prilikom predstavljeno i istraživanje o tome kako djeca gledaju televiziju i koliko roditelji utječu na to.

 

Uvodno su se okupljenim predstavnicima televizijskih nakladnika, državnih institucija, psihologa, medijskih stručnjaka, udruga i Ureda pravobraniteljice za djecu, obratile ravnateljica Agencije za elektroničke medije (AEM) Mirjana Rakić i predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić. Najavile su da u proljeće započinju zajedničku medijsku kampanju usmjerenu na jačanje medijske pismenosti roditelja i djece.

Predstavnici AEM-a prikazali su zatim različite primjere europske prakse u reguliranju zaštite djece od potencijalno štetnih TV-sadržaja te su izvijestili o aktualnim izmjenama koje su predložene u novome Pravilniku za zaštitu maloljetnika. Postojeći Pravilnik posljednji je put mijenjan 2010., a o novom prijedlogu otvorena je javna rasprava koja će trajati do 18. veljače 2015. U njemu se unose promjene koje se tiču tzv. „štićenog vremena“ u kojem se ne smiju prikazivati programski sadržaji koji bi mogli biti štetni za djecu. Za sadržaje označene dobnom oznakom 12 uvodi se obveza zvučnog upozorenja prije početka emitiranja, ali neće biti propisana obveza prikazivanja u kasnim večernjim satima. Sadržaji označeni dobnom oznakom 15 moći će se prikazivati nakon 20 sati, a oni s oznakom 18 će se, kao i prije, moći prikazivati nakon 23 sata.  

Uz Pravilnik će uslijediti i preporuke razvojnih psihologa i drugih stručnjaka čiji je cilj da se stručnim uputama olakša prepoznavanje i pravilno označavanje onih programskih sadržaja koji bi mogli biti štetni za djecu. Iz AEM-a najavljuju da će nakladnici i urednici biti obvezni slijediti te preporuke.

Istraživanje koje je Ipsos Puls proveo na 1000 roditelja, pokazuje da većina djece pred TV-ekranima provodi oko tri sata, uglavnom poslijepodne i navečer i da su pritom često sama. Čak 40 posto roditelja navodi da rijetko sudjeluju u odlučivanju o tome koje sadržaje će dijete gledati. Oni koji se angažiraju oko izbora programa za djecu pri tome se vode kriterijima primjerenosti i kvalitete sadržaja te vremena emitiranja. Mlađa djeca najviše gledaju crtane filmove na komercijalnim televizijama, a stariji od 12 godina najviše prate sportske i glazbene emisije. Stariji se više okreću drugim platformama te ove sadržaje prate putem na računalu i mobitelu.  Zabrinjavajuće je da čak 29 posto djece u dobi do tri godine prate TV program putem PC tableta, kao i da čak četiri posto tako male djece ima televizor u dječjoj sobi.

Sažeti prikaz rezultata istraživanja donosimo u prilogu.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu u raspravi je sudjelovala savjetnica Maja Flego.