Izbornik

Rasprava o pravnom statusu transrodnih osoba

Rasprava o pravnom statusu transrodnih osoba

TransrodneU Hrvatskome saboru 11. travnja 2013. održana je tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o potrebi reguliranja pravnog statusa transrodnih i transseksualnih osoba u Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na aktualnim izmjenama i dopunama Zakona o državnim maticama. Uvodna izlaganja, nakon pozdravne riječi predsjednice Odbora Nensi Tirelli, održali su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i ministar uprave Arsen Bauk.

 

Nakon toga o svojim iskustvima u neposrednom radu s transrodnim osobama govorili su mr. spec. Iva Žegura, klinička psihologinja iz Psihijatrijske bolnice Vrapče,  prim. dr. sc. Goran Arbanas, psihijatar, psihoterapeut iz Opće bolnice Karlovac, Kristijan Ranđelović, koordinator radne grupe za Centralnu i Istočnu Europu TGEU i Noa Pintarić, suosnivač udruge Trans Aid Hrvatska.

U raspravi na tematskoj sjednici bilo je govora o problemima s kojima se u svakodnevnom životu susreću osobe s rodnom disforijom, o potrebi prilagođavanja propisa potrebama ove skupine te osiguranjem mjesta gdje će dobiti psihološku, zdravstvenu i svaku drugu uslugu i pomoć. Svi sudionici istaknuli su podršku promjenama Zakona o državnim maticama, kojima bi se ovim osobama pomoglo da svoj status urede s onim kako se osjećaju. Prema dostupnim informacijama, u ovom trenutku u Hrvatskoj se ne rade kirurški zahvati promjene spola, već se osobe koje to žele obraćaju ili u susjednu Srbiju ili u neke druge europske zemlje.

Ministar uprave A. Bauk naveo je kako je Vlada RH, kao predlagatelj Zakona o državnim maticama, prihvatila brojne sugestije za poboljšanje ovoga zakona.

U raspravi je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je izrazila podršku novome zakonu. Navela je problematiku s kojom se njezin Ured susreo prateći ostvarivanje i zaštitu prava djece s poremećajem rodnog identiteta. Navela je i kako je njezin Ured izrazio stajalište kako ovu složenu materiju treba urediti zakonom.

Prema procjenama, kako je naveo dr. Goran Arbanas, u Hrvatskoj danas živi oko 200 osoba s poremećajem spolnog identiteta. (Foto: www.prs.hr)