Izbornik

Rasprava o spolnom odgoju na kongresu Kluba studenata psihologije “Psihozij”

Rasprava o spolnom odgoju na kongresu Kluba studenata psihologije “Psihozij”

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika sudjelovala je 21. svibnja 2022. u raspravi o spolnom odgoju i edukaciji adolescenata, održanoj tijekom kongresa Kluba studenata psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Zagrebački Klub studenata psihologije (STUP) po osmi put je organizirao kongres pod nazivom “Psihozij”, koji je održan od 20. do 22. svibnja 2022. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U okviru Psihozija odvijao se niz radionica, predavanja i poster sekcija, a drugi dan kongresa organiziran je panel pod nazivom “Djecu ipak ne donosi roda – važnost spolnog odgoja i edukacije adolescenata”. Panel je moderirala prof. dr. sc. Gordana Keresteš, s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a sugovornici su joj bili: zamjenica pravobraniteljice za djecu psihologinja mr. sc. Maja Gabelica Šupljika, prof. dr. sc. Aleksandar Štulhofer s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, klinička psihologinja doc. dr. sc. Bruna Profaca iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, te doc. dr. sc. Tanja Jurin s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Dvosatna rasprava započela je razjašnjavanjem pojmova i definicija koje se koriste u našoj stručnoj javnosti, a nastavila se raspravom o ulozi obitelji, vršnjaka, obrazovnog sustava i zajednice o postojećim programima seksualne edukacije u svijetu, aktualnoj situaciji u Hrvatskoj i o preventivnim programima, o tome postoji li povezanost seksualne edukacije i nastanka poremećaja u seksualnom i sveukupnom razvoju i zdravlju djece, mladih i odraslih. Jedna od tema bili su i činitelji koji otežavaju provedbu preventivnih programa s naglaskom na iskustva posljednjih desetak godina.

Maja Gabelica Šupljika govorila je o tome kakav bi, iz perspektive Pravobranitelja za djecu trebao biti kvalitetan i primjeren seksualni odgoj djece i mladih, te što bi sve trebao uključivati. Govorila je i o ulozi obitelji, škole i vrtića u seksualnoj socijalizaciji, no i o autonomiji djeteta, pitanju suglasnosti i djetetove privatnosti. Opisala je projekt Seksualno nasilje – edukacijski i preventivni program Ženske sobe, koji podržava Ured pravobraniteljice za djecu, te je prikazala dugogodišnje aktivnosti ovoga Ureda u odnosu na  seksualni odgoj u školama, a ujedno je ukazala i na trenutačnu obeshrabrujuću situaciju u odnosu na to područje zaštite dječjih prava. Povezivala je pritom dimenzije seksualnog odgoja s pravima djeteta i preporukama, komentarima i zahtjevima međunarodnih institucija, posebice Odbora za prava djeteta UN-a.