Izbornik

Rasprava o Tezama za Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona

Rasprava o Tezama za Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona

odrzan okrugli stol o tezama za nacrt prijedloga obiteljskog zakona span4U Ministarstvu socijalne politike i mladih 4. lipnja 2013. održan je Okrugli stol o Tezama za Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona. Skup je uvodno pozdravila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, a o tezama su govorile članice radne skupine koja priprema Obiteljski zakon za daljnju proceduru. Ministrica je istaknula da su tekst pripremili stručnjaci obiteljskog prava s pravnih fakulteta iz Zagreba i Osijeka, praktičari Istaknula je da je za ovakav zakon nužna dulja rasprava i priprema jer se njime uređuju često teške i komplicirane životne situacije. O tekstu teza govorile su autorice Branka Rešetar, Ivana Milas Klarić i Slađana Aras.

 

Uslijedila je rasprava o tezama u kojoj su sudjelovali predstavnici raznih institucija i civilnih udruga. Pravobraniteljica Mila Jelavić u raspravi je rekla kako je teško na temelju predočenih teza procjenjivati budući zakon, s obzirom na to da one zasad  još nisu dovoljno precizirane te je teško iz njih zaključiti kako će izgledati sama zakonska norma. Najavila je da će se njezin Ured očitovati o zakonu nakon temeljitog proučavanja Nacrta prijedloga zakona, kad on bude u javnoj raspravi.

Ipak, navela je i neke dvojbe u vezi s tezama, a koje se odnose na terminologiju, zatim na nejasnoće u vezi s dječjim sudjelovanjem, brojem postupaka, položajem i nadležnostima centra za socijalnu skrb, vrstama odluka itd. Također je zahvalila što su primjedbe i prijedlozi, koje je Ured pravobraniteljice za djecu uputio ministarstvu u pripremi ovoga zakona, ugrađene u tekst teza.

Više na stranici Ministarstva socijalne politike i mladih. (Foto: www.mspm.hr)