Izbornik

Razgovor o provedbi Zakona o strukovnom obrazovanju

Razgovor o provedbi Zakona o strukovnom obrazovanju

autolak_img_38Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sastala se 25. kolovoza 2009. s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske obrtničke komore i Državnoga inspektorata kako bi zajednički razmotrili stanje u provedbi Zakona o strukovnom obrazovanju te razjasnili nedoumice u vezi sa zaštitom učenika za vrijeme obavljanja stručne prakse i ovlastima inspekcije rada.

Sastanak je inicirao Ured pravobraniteljice za djecu, kao nastavak aktivnosti u području zaštite prava učenika strukovnih škola. U razgovoru s pravobraniteljicom sudjelovali su Vesna Hrvoj Šic iz Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, Ilija Tadić i Mirela Hock iz Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Mirela Lekić iz Hrvatske obrtničke komore, Nenad Puljić iz Državnog inspektorata i savjetnica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo.

Istaknuto je kako je važno bolje informirati i roditelje i učenike o pravima učenika u dijelu ostvarivanja praktične nastave i vježbi, kao i o instrumentima zaštite. U praksi su uočene teškoće u tumačenju i primjeni ovlasti pojedinih službi u zaštiti prava učenika, kako prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te Zakonu o strukovnom obrazovanju, tako i prema Zakonu o obrtu. Naglašeno je kako je potrebno izraditi analizu postojećih propisa u odnosu na zaštitu prava učenika, predložiti poboljšanja u propisima, naročito  u dijelu  nadzora te inzistirati na ujednačavanju njihove provedbe.

Na sastanku je bilo riječi i o aktivnostima na izradi prijedloga novog Zakona o radu, koji bi trebao uvažiti i preporuke Europske komisije u odnosu na zaštitu maloljetnika.