Izbornik

Reagiranje pravobraniteljice na neukusni komentar voditelja HRT-a uz spot mlade pjevačice

Reagiranje pravobraniteljice na neukusni komentar voditelja HRT-a uz spot mlade pjevačice

Pravobraniteljica za djecu obaviještena je o neprimjerenom i neukusnom komentaru kojim je voditelj Davor Meštrović najavio novi videospot mlade pjevačice Mije Negovetić, u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” emitiranoj 24. srpnja 2020. na Hrvatskoj radioteleviziji.

Voditelj je prethodno razgovarao s glazbenim urednikom Hrvatskoga radija Dinkom Komadinom koji je predstavljao nove glazbene spotove hrvatskih izvođača i na kraju najavio spot mlade Riječanke Mije Negovetić, istaknuvši da je riječ o spotu s pjesmom koja nosi njezin autorski pečat jer je sama napisala stihove. Voditelj D. Meštrović u tom je trenutku prekinuo sugovornika i izjavio: „Uživajmo u Mijinim hlačicama!“. Ni uz jedan prethodni spot voditelj nije na takav način komentirao osobnost izvođača.

Takav komentar ocjenjujemo omalovažavajućim i uvredljivim, a usto i seksističkim i krajnje neukusnim, pogotovo stoga što se skretanjem pozornosti „na hlačice“ sugerira da je to glavna „zanimljivost“ spota. Pritom je voditelj potpuno zanemario činjenicu da je mlada pjevačica još uvijek dijete, budući da ima 17 godina. I propisi i etički kodeksi obvezuju sve medijske djelatnike na posebno obziran odnos prema djeci, odnosno svim maloljetnim osobama koje se pojavljuju u medijima.

Mia Negovetić pjevačku je karijeru započela kao djevojčica te je televizijska publika imala priliku pratiti i njezine rane nagrađivane nastupe, kao i razvoj talentirane mlade pjevačice. Utoliko je teže shvatiti što je nagnalo voditelja da posve zaboravi na svoju odgovornost prema maloljetnoj izvođačici i autorici. Napominjemo da je i u Pravilniku o zaštiti maloljetnika u elektroničkim medijima istaknuto da se maloljetnike ne smije po bilo kojoj osnovi vrijeđati ili omalovažavati u programskim sadržajima elektroničkih medija.

Pravobraniteljica za djecu primila je više pritužbi na navedeni komentar. Na temelju svojih ovlasti reagirala je uputivši upozorenje i preporuku glavnom ravnatelju Hrvatske radiotelevizije, o čemu je izvijestila i Vijeće za elektroničke medije. Pravobraniteljica je upozorila da je opisani voditeljev neukusni komentar uvreda za mladu pjevačicu Miju Negovetić te time i povreda prava djeteta. No, on je ujedno i negativna, uvredljiva i obeshrabrujuća poruka za sve mlade ljude koji nastoje postići uspjeh u svijetu glazbe. To je također uvreda i za publiku, koja od Hrvatske radiotelevizije s pravom očekuje visoke profesionalne standarde, među kojima su i poštovanje i razumijevanje medijskih propisa usmjerenih sprečavanju stereotipnog prikaza žena i protiv diskriminacije, koja je u ovom slučaju izražena i po osnovi spola i po osnovi dobi.

Preporuka je pravobraniteljice da se i voditelj osobno i HRT ispričaju Miji Negovetić i javnosti. Pravobraniteljica je preporučila i da se unutar Hrvatske televizije veća pažnja posveti temeljitom upoznavanju djelatnika s medijskim propisima, ali i s visokim profesionalnim standardima u radu te osiguranju kvalitete.

Iako nam je poznato da se za djelatnike HRT-a organiziraju edukacije novinara i urednika u sklopu HRT Akademije, ovaj slučaj, kao i isprika kako se voditelj navodno „nespretno izrazio“, upućuju na nedovoljno razumijevanje problema koji se tiču neprimjerenog medijskog prikaza žena i djece te nepovoljnih posljedica takvoga stereotipnoga prikaza – zaključila je pravobraniteljica u svojoj preporuci.