Izbornik

Predstavljena knjiga “Djeca čiji su roditelji u zatvoru. Europska stajališta o dobroj praksi”

Predstavljena knjiga “Djeca čiji su roditelji u zatvoru. Europska stajališta o dobroj praksi”

U povodu 10. tjedna psihologije u Hrvatskoj, a na poziv Sekcije za razvojnu psihologiju rane i predškolske dobi Hrvatskog psihološkog društva, u Dječjem vrtiću Vjeverica u Zagrebu je 28. veljače 2017. gostovala zamjenica pravobraniteljice za djecu psihologinja mr. sc Maja Gabelica Šupljika. Ona je okupljenim psiholozima-stručnim suradnicima iz dječjih vrtića govorila o pravima i potrebama djece čiji su roditelji u zatvoru te o dječjem vrtiću kao podršci ovoj djeci koja se nalaze u ranjivoj životnoj situaciji.

U predavanju pod naslovom “Zločin nije njihov, a kazna?” predstavila je knjigu “Djeca čiji su roditelji u zatvoru. Europska stajališta o dobroj praksi”, koju je 2015. godine objavio Pravobranitelj za djecu zajedno s međunarodnom organizacijom Children of Prisoners Europe.

Sudionici su u interaktivnom dijelu predavanja iskazivali različite stavove o djeci čiji su roditelji u zatvoru tako što su rješavali problemske situacije poput: “Roditelj je u zatvoru. Dijete je promijenilo ponašanje. S kim ćete o tome razgovarati?”; “Roditelj djeteta je u zatvoru. Što vam se čini najrizičnijim za dijete u toj situaciji?”; “Treba li dijete znati da je roditelj u zatvoru?”; “Zamislite da ste dijete čiji je roditelj u zatvoru. Napišite popis svojih želja.” i slično.

Tom je prilikom sedamdesetak sudionika dobilo knjigu”Djeca čiji su roditelji u zatvoru. Europska stajališta o dobroj praksi” i druge publikacije Pravobranitelja za djecu.