Izbornik

Regionalni susret o udomiteljstvu djece u Istri

Regionalni susret o udomiteljstvu djece u Istri

mamai dijeteU povodu Međunarodnog dana prava djeteta 20. studenoga Humanitarna udruga “Oaza”, Udruga Udomitelja Istarske županije i Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece, u suradnji s Obiteljskim centrom Istarske županije, organizirali su u Puli 11. regionalni susret o udomiteljstvu djece u Istri, s temom “Deinstitucionalizacija, stvarnost ili…”. Ovaj susret nastavak je promocije udomiteljstva u Istri, s ciljem jačanja utjecaja cjelokupne zajednice na što kvalitetniju skrb o djeci koja su smještena izvan vlastite obitelji.

 

Na poziv Humanitarne udruge “Oaza”, na ovom je susretu savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar održala izlaganje “Proces deinstitucionalizacije iz perspektive pravobraniteljstva za djecu”. Predstavila je aktivnosti i stajališta Ureda u vezi s uočenim problemima u praksi, kao i preporuke Ureda radi zaštite prava djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Na susretu su sudjelovali brojni predstavnici institucija i drugi zainteresirani,  a izlaganja su održali stručna suradnica pri Općinskom sudu u Puli Ingrid Šandorov, s temom “Prava djece u teoriji i praksi – Ima li svako dijete pravo na obitelj?”, voditeljica projekta Udruge udomitelja Istarske županije Mirjana Bartolić, s temom “Prednosti srodničkog udomiteljstva”, zatim psihijatar u Općoj bolnici Pula Ivica Šain, s temom “Reaktivni poremećaj vezivanja”. Voditeljica Savjetovališta zdravog grada u Labinu Štefanija Prosenjak Žumbar održala je izlaganje “Alat za popravak svijeta”, psiholog Dječjeg doma u Puli Mladen Kosanović u svom je izlaganju iznio iskustva Dječjeg doma Pula, u vezi s temom deinstitucionalizacije, a skupu se obratio i Saša Cvetković, bivše udomljeno dijete, bivši štićenik Dječjeg doma u Puli, Odgojnog doma Ivanec i Mali Lošinj, koji je svoje izlaganje nazvao “Moja životna priča”.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava, na temelju koje su sačinjeni zaključci koji će biti proslijeđeni nadležnim tijelima radi doprinosa ostvarenju što kvalitetnije skrbi o djeci smještenoj izvan vlastite obitelji.