Izbornik

Revija dječjeg filmskog stvaralaštva u Koprivnici

Revija dječjeg filmskog stvaralaštva u Koprivnici

koprivnica1Od 24. do 27. rujna 2009. u Koprivnici je trajala 47. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, čiji je domaćin bila Osnovna škola Antuna Nemčića Gostovinskog i njezina videodružina “Mravec”. Reviju na kojoj je prikazano 93 filma mladih autora osnovnoškolske dobi, došlo je vidjeti oko 170 učenika i nastavnika iz cijele Hrvatske. U odabiru filmova za reviju sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, kao članica ocjenjivačkog suda.

Revija dječjeg filmskog stvaralaštva održava se već 47. godinu u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, koji već gotovo pola stoljeća stručno, organizacijski pa i materijalno podupire rad školskih filmskih družina i rad izvanškolskih klubova koji rade s djecom, a proteklih godina suorganizator revije  je Agencija za odgoj i obrazovanje. Iz godine u godinu dječje filmske družine su sve uspješnije i produktivnije. Na ovogodišnju reviju prijavljeno je ukupno 149 filmova iz cijele Hrvatske, među kojima su najzastupljeniji i najkvalitetniji bili animirani filmovi.

U osam revijskih projekcija prikazano je ukupno 93 filma koje je odabrao ocjenjivački sud u sastavu: profesor medijske kulture Krešimir Mikić, redatelj Neven Hitrec, filmski montažer Slaven Zečević i Maja Flego. U Koprivnici je prikazane filmove ocjenjivao i dječji ocjenjivački sud, što je tradicija dječje filmske revije, sačinjen od učenika koprivničkih osnovnih škola, a njihova odrasla voditeljica bila je Astrid Pavlović.

Oba ocjenjivačka suda dodijelila su po deset ravnopravnih nagrada najboljim filmovima. A najbolje je ove godine doista bilo teško odabrati, jer je konkurencija bila iznimno kvalitetna. Djeca su u svojim filmovima prikazala obilje raznovrsnih tema, uglavnom iz dječjeg i školskog života. Mnogi njihovi radovi potvrđuju da djeca intenzivno razmišljaju o utjecaju medija na svakodnevni život i sve prisutnije medijske manipulacije. Negativnim aspektima medija i sama se djeca rado poigravaju i parodiraju ih, a s druge strane, smjelo istražuju mogućnosti medija u vlastitom kreativnom izražavanju. Budući da govore o temama važnim djeci, ponekad otvoreno progovarajući o dječjoj slici svijeta i onome što djeca misle o odraslima, bilo bi vrijedno prikazivati ih što češće, ne samo u školama gdje su nastali.

Nažalost, unatoč atraktivnim rezultatima, mnoge filmske družine u svojim školama nemaju odgovarajući status, ne pridaje im se važnost kao nekim drugim učestalijim oblicima izvannastavnih aktivnosti. Dječje medijsko stvaralaštvo područje je koje, među ostalim, pruža bogate mogućnosti zagovaranja i ostvarivanja dječjih prava, poput prava na izražavanje vlastitog mišljenja, prava na igru, prava na aktivnosti u slobodnom vremenu i slično.

Tijekom revije u Koprivnici domaćini su pripremili niz aktivnosti za djecu i odrasle. Djeca su tako imala prilike sudjelovati u zanimljivom kvizu o filmu, a odraslima je bilo namijenjeno predavanje profesora K. Mikića “Videodružina kao dio nastave medijske kulture”.

Na završetku revije upriličen je razgovor djece s članovima ocjenjivačkih sudova. Tom prilikom predsjednik ocjenjivačkog suda odraslih Krešimir Mikić nije štedio riječi hvale i ohrabrenja upućene mladim filmskim talentima koji su se iskazali u velikom broju filmova. Poruka je to onima koji su se razočarali što nisu dobili nagrade da budu ponosni na svoje filmove, jer već i plasman na reviju je dokaz njihove uspješnosti. Članovi ocjenjivačkog suda pozvali su ih da te filmove, koji pokazuju svu raznolikost dječjih interesa i potencijala, prikazuju u raznim prilikama, ne samo u svojim školama i klubovima, već i pred širom, dječjom i odraslom publikom.